BBC Türkçe'nin ulaştığı AB Sığınma Ajansı (EURA), AB'nin iltica bağlantılı göçlerin geleceğine ilişkin senaryolarında iklim değişikliği ve kaynak kıtlığını da incelendiğini söyledi ve #Asylum2032 başlıklı rapora işaret etti.
Mülteciler açısından en "karamsar" senaryolardan biri olan, "Kuruyan Bir Gölette Piranalar ve Timsahlar" başlıklı senaryoda da 2032'ye kadar tarım ve gıda tedarik sistemlerinde iklim krizi nedeniyle çok sayıda çöküş yaşanıyor, bu durum Güney Yarımküre'de artan miktarda şiddet ve çatışmaya neden oluyor, ülkeler arası sınır geçişleri zorlaşıyor.
Göçler önlenebilir mi?
Uzmanlar, iklim göçlerinde risklere ve sınır kontrollerine vurgu yapan politikalar yerine, en kırılgan toplulukların güçlendirildiği uyum politikalarının daha önemli olduğunda hemfikir görünüyor.
ODTÜ Sosyoloji Bölümünde Araştırmacı Barış Can Sever, iklim göçlerinin herkesi eşit etkilemediğini vurguluyor.
İnsanların göç ve iltica gibi zorunlu yer değiştirme davranışları "hareketlilik" kavramı altında genelleniyor.
BBC Türkçe'ye konuşan Can Sever, iklim hareketliliği kadar hareketsizliğin de kritik olduğunu söylüyor:
"Yer değiştirmek de aslında belirli bir kapasite gerektiriyor. Örneğin, ailedeki yaşlılara ya da hastalara bakım rolünü üstlenen kadınlar, yaşadıkları yerin dışında kimseyle bağlantısı olmayanlar, istese de gidemiyor.
"Bu insanlar küresel ısınmaya en az katkıyı yapanlar da olsa ceremesini en çok onlar çekiyor".
Konya'daki kuraklık ve çiftçi göçlerini inceleyen Gülçin Erdi-Lelandais, iklim göçlerinin önlenmesi için bugünden "iklim değişikliğine uyumlu tarım teknikleri" gibi kalıcı çözümler uygulanırken, "tarım nüfusunun bölgede kalmasını teşvik edici politikaların üretilmesi" gerektiğini söylüyor.
BM Çevre Programından Dr. Barış Karapınar, uyum adımlarını erken atmanın maliyetinin geç adımlara göre çok daha az ucuz olduğunun altını çiziyor.
Lund Üniversitesi'nden Dr. Pınar Dinç, "Türkiye’nin artan kuraklığa karşı nasıl sürdürülebilir önlemler aldığını, üreticisini, tarım işçisini korumak için nasıl adımlar attığını takip etmemiz lazım. Bu adımlar atılmazsa, elbette Türkiye’de iç göç de gerçekleşir, gıda krizi de yaşanır." diye uyarıyor.