Gündem

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama: Veriler çalındı mı?

12 Eylül 2024 17:14

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun, pandemi döneminde 85 milyon yurttaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladığına yönelik haberler hakkında açıklama yapan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "halihazırda" sızdırılmış bir veri olmadığını ifade etti.  

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "85 milyon vatandaşın verilerinin çalındığı" yönündeki haberlerin asılsız olduğunu iddia etti.

DMM'den yapılan açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile basın mensupları arasında geçen bir diyaloğa yönelik haberler hakkında açıklama yapıldı.

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu'ndan kişisel bilgi sızıntısı açıklaması: Pandemi döneminde önlenemedi ama güncel olarak böyle bir şey yok

"Sızdırılmış veri yok"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde bir sızıntının yaşandığını kabul etmesine rağmen haberlerin asılsız olduğu iddia edilen açıklamada, 'halihazırda' sızdırılmış bir veriolmadığı ifade edildi.

TIKLAYIN - 108 milyon yurttaşın tüm kişisel verileri çalındı, BTK verileri koruyamadığını kabul ederek Google'dan yardım istedi

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Halihazırda sızdırılmış bir veri olmadığı gibi Google'dan yardım istenmesi de söz konusu değildir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun konuya ilişkin bir soruya verdiği cevap bağlamından koparılarak, '85 milyonun kimlik bilgileri çalındı' şeklinde servis edilmektedir. Bazı vatandaşların şifrelerinin çalınması yoluyla sistemde kayıtlı bulunan beyana dayalı adres bilgilerinin elde edildiği bulguları üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca gerekli hukuki işlemler tesis edilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."

Saray'daki Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde bir sızıntının yaşandığını belirten Uraloğlu, şunları söylemişti:

"Bu pandemi sürecindeki hatırlarsınız, sağlık sisteminden bir sızıntıdır. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir veri yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte o maalesef önlenemedi."

Uraloğlu ne demişti?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 9 Eylül'deki kabine toplantısı çıkışında gazetecilere siber güvenlik konusunda, "Siber olaylara müdahale konusunda başarı noktasında Avrupa'da 6., dünyada 11. sıradayız. Çok çok iyiyiz" dedi. 

Uraloğlu, bir gazetesinin "Sosyal medyada 85 milyonun verisinin, kişisel bilgilerinin çalındığında dair bir şeyler geziyordu. Bununla ilgili ne söylersiniz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Hatırlarsanız pandemi sürecindeki sağlık sisteminden bir sızıntı. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir bilgi yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte maalesef o önlenemedi ama şu anda güncel bir bilgi sızdırılması yok."