T24 Haber Merkezi
Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin hayatını kaybettiği Çöpler Altın Madeni'ni işleten Anagold Madencilik'in ortağı SSR Mining şirketi üçüncü çeyrek raporunu açıkladı. "Kurtarma" başlığında "Dokuz kişinin tamamı çıkarıldı ve ailelerine teslim edildi" ifadesi kullanılan raporda, "Yığın liç yastığı kalıcı olarak kapatılacak ve yığın liçinin işlenmesi artık Çöpler’de yapılmayacak. Nihai iyileştirme planı üzerine Türk hükümet yetkilileri ile görüşmeler devam ediyor" ifadelerine yer verildi.
İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi, vergi borcu silindi, kârlarını katladı
Gazete Duvarda yer alan habere göre, ABD merkezli şirketin raporunda Çöpler sahasındaki faaliyetlere de yer verildi.
Çalışmalarda 4 önceliklerinin olduğunu kaydeden şirket, bunları "kurtarma", "muhafaza", "olay inceleme" ve "yeniden başlama için hazırlık" olarak sıraladı.
"Kurtarma" başlığında "Dokuz kişinin tamamı çıkarıldı ve ailelerine teslim edildi" ifadesi kullanılan raporda, "Muhafaza; planlanan tüm altyapı başarılı bir şekilde kuruldu ve etkili oluyor. Türk hükümet yetkililerinden kamuoyuna yapılan açıklamalar, örnekleme alanlarındaki yerel toprak, su ya da havada kaydedilebilir bir kirlenme olmadığını yinelemeye devam ediyor" denildi.
CHP'li Şevkin'den, Bakan Kurum'a İliç tepkisi: Birinci derecede asli kusurlusunuz, hesap vermediniz
Siyanürlü liç yığını başka bölgeye taşınacak
Maden sahasında liç olarak adlandırılan toprak yığının kaymış ve işçiler toprak altında kalarak, hayatını kaybetmişti. Şirkete, kapasitenin üzerinde liç yığını olduğunu ve toprakta çatlaklar olmasına rağmen işçilerin çalıştırıldığı suçlaması yönetilmişti. Siyanür içerdiği belirtilen liç yığınının artık Çöpler sahasında işlenmeyeceği aktarılan raporda, hükümetle görüşmelerin sürdüğü ifade edildi.
"İyileştirme: Şu ana kadar yerinden oynamış yığın liç maddesinin 16 milyon tondan fazlası (~yüzde 86), büyük ölçüde Sabırlı Vadisi’nden gelen tüm maddeler de dahil olmak üzere geçici depolama konumlarına taşındı. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde, Çöpler’deki iyileştirme faaliyetlerine 48,3 milyon dolar harcandı; böylelikle, 1 Nisan 2024 tarihinden bu yana iyileştirmeye harcanan toplam rakam 103,3 milyon dolara ulaştı. Yığın liç yastığı kalıcı olarak kapatılacak ve yığın liçinin işlenmesi artık Çöpler’de yapılmayacak. Nihai iyileştirme planı üzerine Türk hükümet yetkilileri ile görüşmeler devam ediyor"
"Çöpler’deki ilk operasyonların 20 gün içinde yeniden başlayabileceği bekleniyor"
Madenin yeniden açılması için yetkililerle çalışmaların sürdüğü belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Yeniden başlama için hazırlık: Yeniden başlama için gerekli izinleri sağlamak adına ilgili yetkililer ile yakından çalışmaya devam ediliyor. İşletme izinleri de dahil olmak üzere gerekli tüm düzenleyici onaylar yeniden sağlandığında, Çöpler’deki ilk operasyonların 20 gün içinde yeniden başlayabileceği bekleniyor; (bu) iyileştirme çalışması devam ederken, stoklanmış cevher ile Çakmaktepe’den çıkarılan cevherin bir kombinasyonunun işlenmesinden oluşacaktır"
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.
Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"
TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı
TIKLAYIN - İliç maden faciasında ifadeler ortaya çıktı: Göçük altında kalan işçilerin bulunduğu konteynerin olduğu yere "güvenli alan" denilmiş
TIKLAYIN - Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!
TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!
TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı
TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı
TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"
TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?
|
|