Gündem

İmamoğlu'ndan Adabüs açıklaması: Mevzuatla ilgili İBB olarak herhangi bir yaptırım uhdemiz bulunmuyor; hiçbir zaman hemşehrilerimle karşı karşıya gelmek istemem

Arşiv görüntü

25 Haziran 2024 11:59

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Adalar'da toplu ulaşımda kullanılmaya başlanan ve ebatları nedeniyle tarihi ve doğal dokusuna zarar verdiği gerekçesiyle halkın tepkisini çeken Adabüs'lere ilişkin açıklama yaptı. Video ile Adalı vatandaşlara seslenen İmamoğlu, "Mevzuat ile ilgili bizim İBB olarak herhangi bir yaptırım uhdemiz bulunmuyor. Süreç takibimizdedir, sesinizi duyuyoruz. Çözüm arayışımız devam etmektedir." dedi. 

İstanbul’da Adalar, faytonların kaldırılmasından yaklaşık 4,5 sene sonra yine ulaşım konusunu tartışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020 yılında kaldırılan faytonların yerine Adalar’da ulaşım için 40 adet 13 kişilik elektrikli araç sağladı. 30 Nisan 2024 tarihinde ise tescilsiz olan bu araçların faaliyetleri İBB'ye bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla sonlandırıldı. Bunun yerine şehiriçi ulaşımında kullanılan minibüslere benzer elektrikli Adabüsler, Adalar'da hizmete başladı. Ancak bu araçların boyutlarının ada karakterine uymadığı ve tehlike yarattığı eleştirileri yapılıyor. Vatandaşlar eylemlerini sürdürürken İmamoğlu, video ile açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından video yayınlayan İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: 

"Kıymetli Adalı hemşehrilerim sevgili komşularım, Adalıların yani Prens Adaları'nın bizim için ne kadar değerli olduğunu geçtiğimiz 5 yılda Adalar'a yaptığımız hizmetle gösterdiğimize inanıyorum. Bir Adalı ilçesini ne kadar seviyorsa emin olun biz de Adalar için aynı duyguları ve hassasiyeti paylaşıyoruz. Hiçbir zaman ve hiçbir koşulda hemşehrilerimle karşı karşıya gelmek istemem. Birçok konuyu sizinle tartışır, sizinle konuşur ve paylaşırız. Burada da aslında sizinle karşı karşıya değiliz. Yasaların bize ancak bunu kullanabilirsin dediği araçları temin etme çabasının sonucundayız şu anda. Sizlerin Adalar'da 3 yıldır olduğu gibi faaliyete devam etmesini istediğiniz diğer araçlarımız için ne yazık ki Karayolları Trafik Kanunu'na göre farklı sebeplerden dolayı ruhsatlandırılma şansı yok.

Yasa yolcu taşımacılığında yolcu güvenliği için M tipi denen aracı zorunlu kılıyor. Güvenlik sebepleri var başka sebepler var. Şu anda Adalar'da kullandığımız araçlar L tipi araçlar. Bu zamana kadar özel izinle çalışan araçlarımızın izin süresi de 30 Nisan 2024 itibarıyla bitti. Mevcut L tipi Adabüslerin günübirlikçi vatandaşlarımızın talebini karşılayamadığından dolayı Adalar korkunç bir akülü araç istilasına da maruz kaldı. Akülü araçların izinsiz bir şekilde yolcu taşıması ve bunun sektör haline gelmesi bu sürecin getirmiş olduğu diğer sorunlardan da birisidir. Bu nedenle çözüm bulmalıyız. Kuşkusuz Adalarda biz de toplu taşımada Ada ruhuna daha çok yakışan ve daha çok yansıtan araçlar olmasını isteriz. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Süreci sürekli yenilenir bir şekilde takip ediyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeyde daha cazip ve estetik araçların sahada olması mümkün olabilir. Şu an yürürlükte olan mevzuat sadece bu tip araçları zorunlu kılıyor."

TIKLAYIN - İmamoğlu'ndan Adalar'daki minibüs krizine ilişkin açıklama: Daha farklı bir dizaynla lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok

"Sizlerle iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz"

"Mevzuat ile ilgili bizim İBB olarak herhangi bir yaptırım uhdemiz bulunmuyor. Bu kapsamda umarım bu süreç iyi işleyecektir ve karayollarının yolcu taşımacılığı ile ilgili mevzuatımızda Adalar gibi özellikli yerler için de esnek farklı model araçların ruhsatlandırılmasına izin veren değişiklikler yapılır. Biz de Adalı hemşehrilerimizle hatta birlikte tasarlayacağımız iş birliği halinde olabileceğimiz bir aracı sağlarız. Sizlerle iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz. İstirhamımız şu lütfen süreci teknik analizi ile algılamanızı ve bizim Adalar'da toplu taşıma konusunda hizmet verme mecburiyetimiz olduğunu ve bunu da şu anda bu araçlarla sağlama mecburiyetinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Tepkileri de en sağlıklı şekliyle dinlediğimi bilin. Onları da alıyorum ve bunu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Özellikle yaş almış vatandaşlarımızın hafta sonu çok yoğun bir biçimde turistlerin veya misafirlerin geldiği Adalar'da cenaze hastane mezarlık birçok yere giderken bu araçlara ihtiyaç duyulduğunu bilmenizi istiyorum. Süreç takibimizdedir, sesinizi duyuyoruz. Çözüm arayışımız devam etmektedir. Ama bugünün çözümüne de saygı duymanızı diliyor, hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum"


TIKLAYIN - Adalar'da minibüs tepkisi sürüyor | Ahmet Ümit: Bedeller ödeyerek desteklediğim İmamoğlu, halka rağmen bunu yapamazsınız!

TIKLAYIN - Adalar'da elektrikli minibüslere neden karşı çıkılıyor: Belediye ve İBB ne diyor?

TIKLAYIN - İBB’den Adalar’da tepki çeken minibüslere ilişkin açıklama: Toplu ulaşım olmazsa olmaz