Politika

İmamoğlu'ndan "kayyım" yorumu: Görevden almanın koşulları, a kişisine göre şöyle b kişisine göre şöyle böyle olmaz; süreç kötü gidiyor

İmamoğlu, Akşener, Erdoğan görüşmesini, "Müzakereyle yapılan mücadele daha güzel sonuçlar verir." sözleriyle yorumladı

06 Haziran 2024 08:10

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınıp yerine kayyım atanmasına ve daha sonra tutuklanmasına ilişkin olarak, "Hukuk, yargı, Anayasa, kanunlar her şey Ekrem'e göre ne ise Hakkari Belediye Başkanına da öyle, Gaziantep Belediye Başkanına neyse İzmir Belediye Başkanı'na da öyle, Trabzon Belediye Başkanı'na neyse Mersin Belediye Başkanı'na da aynı olmak zorunda. Bunu sağladığımız gün gerçekten herkes kurumlarına da hukukuna da yargı sistemine de Anayasal zemine de güven duyar. Verimli yegane talebim budur. Şu andaki süreç de kötü gidiyor nokta." değerlendirmesini yaptı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı seçilmesinin ardından belediyeler binasını ziyaret etti. İmamoğlu binadaki odaları gezerek ercümanlarla birlikte kısa bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu şöyle konuştu:

"Aslında bir nezaket buluşması. Sonuçta resmi süreç devam ediyor. Belediyeler Birliği binamızı ziyaret ettim. Çünkü daha önce gelmemiştim açıkçası. Bir davet de almamıştım. Benim bir programım da olmamıştı. Ama geldim. Zaten binayı çok beğenerek yıllardır takip ediyorum sadece belediyeler birliği döneminden değil. Şekerbank döneminden ödüllü bir bina olarak bildiğim özel bir bina. Yapının içini görmek istedim. Ki bu işin en başında kurum olarak kazandırılmış Türkiye Belediyeler Birliği'ne o dönemde de emeği geçenlere teşekkür ederiz. Hızlıca kurumsal yapısının analizini yapıp önümüze bakacağız inşallah. Güzel hizmetler üretme konusundaki karar birliğimizi ve gönül birliğimizi paylaştık encümendeki arkadaşlarımızla. İnşallah çok güzel olur.

Meclis'e de tam kapı komşusu gibi. Yoğun bir bina olacağını düşünüyorum. Halkla ilişkileri, kurumlarla ilişkileri, belediye yönetimleriyle başkanlar ayrım yapmaksızın hatta daha kapsayıcı toplantıları da burada yaparak ve davetleri daha da ısrarlı yerine getirerek buranın kim gelirse gelsin Türkiye'deki bütün yerel yönetimlere ait olduğunu hissettiren çok özel bir çalışmayı sürdürüyor olacağız. Komşuluğumuzda da iyi bir diyaloğu inşallah sağlarız Türkiye yerel yönetimlerin daha çok gelişmesi adına."

"Müzakereyle yapılan mücadele daha güzel sonuçlar verir"

İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meral Akşener görüşmesinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Tabii bahsettiğiniz son görüşmenin gündemi hakkında bir fikri sahibi olmam mümkün değil. Muhtemelen bu sorunuzun cevabını onlar verecektir. Şahsımla bir ilgisi yok. Ama tekrar birçok yerde söylediğim gibi bu adı yumuşama veya başka bir şey bilemem herkes farklı bir sıfatla tarifliyor. Ama her zaman söylediğim gibi müzakere kadar güzel bir şey yok. Müzakereyi en son anına kadar korumak lazım. Müzakereyle yapılan mücadele daha güzel sonuçlar verir. Bu bağlamda ben de her türlü müzakereden toplumun fayda göreceğini düşünüyorum. Yeter ki iyi niyetli ve iyi arayışlarla sürsün. Toplum bundan faydalanır, kaldı ki son yerel seçim kayıtsız şartsız müzakerenin talimatı verdi zaten bütün siyasilere. Biz o talimatı aldık, vatandaşımızın talimatını yerine getirmek adına da yoğun bir biçimde çalışıyoruz.

"Bu millet yargı sistemine güvenmek istiyor"

İmamoğlu, kayyum tartışmalarının sorulmasını da şöyle yanıtladı:

"Ben açıkçası tabii bugün yargı sürecinin devam ettiği bir husus diye biliyorum yani mahkemesi var. Bir net bir bilgi sahibi değilim. Evet karar çıktı. Gerekçeli karar nedir vesaire ben tabii o detaya hakim değilim ama kavramlar üzerinden şunu net söyleyebilirim; bu millet yargı sistemine güvenmek istiyor. Bu millet karar alma düzenine güvenmek istiyor. Dolayısıyla görevden alma nasıl olur, görevden almanın koşulları, a kişisine göre şöyle b kişisine göre şöyle böyle olmaz. Bu ülkenin her insanı bizim her kurumumuza en üst seviyede güvenmek zorunda. Yani güvenmeli, zorunda demeyeyim yanlış oldu. Onlara güven duyacakları zemini hazırlamak zorundayız biz yöneticiler olarak. Bu bakımdan kişiye göre, partiye göre kayyum ata yada kayyum ata birini yolla oraya meclisini yok say. O kadar yanlış peş peşe geliyor ki. Bu sefer toparlayamıyoruz işin sürecini. O bakımdan ben süreci çok ciddi kaygıyla izliyorum. Üzülüyorum. Ve bu bizi çok büyük sıkıntıya sokuyor. İtibar kaybı. Dünya çapında itibar kaybı. Ben dünyanın bütün olimpiyat komite başkanları temsilcilerine sunum yapacağım yarın ve öbür gün Romanya'da. Avrupa'nın bütün ülkeleri orada, komite başkanları orada, sporla ilgilenen insanlar... Onlar bile bu durumu bize soruyorlar. Bu hoş bir durum değil. Hukuk, yargı, Anayasa, kanunlar her şey Ekrem'e göre ne ise Hakkari Belediye Başkanına da öyle, Gaziantep Belediye Başkanına neyse İzmir Belediye Başkanı'na da öyle, Trabzon Belediye Başkanı'na neyse Mersin Belediye Başkanı'na da aynı olmak zorunda. Bunu sağladığımız gün gerçekten herkes kurumlarına da hukukuna da yargı sistemine de Anayasal zemine de güven duyar. Verimli yegane talebim budur. Şu andaki süreç de kötü gidiyor nokta.

Ne olmuştu? 

31 Mart'ta seçimlerinde yüzde 48.92 ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Sıddık Akış, 3 Haziran'da Van'da gözaltına alındı. Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklama ile Hakkari Belediyesi'ne Başkan Vekili olarak Vali Ali Çelik'in atandığını duyurdu. Yaşanan gelişmelerin ardından Hakkari Valiliği il genelinde yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi gibi her türlü protestoları 10 gün süreyle yasakladı.

TIKLAYIN - Bakanlık duyurdu, Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe gösterdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuyla ilgili "Bu darbeci, kayyımcı ve yeminli Kürt düşmanı anlayışı ret ediyoruz. İrademizi asla kimseye yedirmeyiz" tepkisini gösterdi.

Yaşanan gelişmelerin ardından DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu özel gündemle toplandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti )Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, partisinin Hakkari’de yaşanan gelişmelere ilişkin MYK kararlarını açıkladı. DEM Parti, Akış'ın görevden alınıp yerine kayyım atanmasına karşı nöbet eylemlerine başladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına tepki göstererek, "Yaşananlar, henüz iki ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir" dedi.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

Nöbetin ikinci günü 4 Haziran'da DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Hakkari'de kayyıma karşı partililerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Polis toplanan kitleye biber gazıyla müdahalede bulundu.

TIKLAYIN - Hakkari'de polisten DEM Partililere ve vatandaşlara sert müdahale: Yaralılar ve gözaltılar var!

Hakkari’ye gelen CHP heyeti, DEM Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, burada yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin erken dönemde kazanmış olduğu seçme ve seçilme hakkını engelleyen anlayışa karşı ortak mücadele ile dayanışarak kazanabiliriz. Bu dayanışmayı sürdürürsek bu kayyımcı anlayışı, siyasi darbeci anlayışı hep birlikte püskürtebiliriz" dedi.

TIKLAYIN - CHP Heyeti'nden DEM Parti Hakkari İl Başkanlığı'na destek ziyareti | Hatimoğulları: Dayanışarak kayyımcı anlayışı püskürtebiliriz

TIKLAYIN - Hakkari’de kayyıma gerekçe olan davanın savcısı, Bakanlığın ‘FETÖ firarisi’ listesinden çıktı

TIKLAYIN - Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 24 saat avukat görüş yasağı, dosyaya kısıtlılık: "Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilir"

TIKLAYIN - Hakkari’ye kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik: Soylu’dan sonra Hakkari’ye atandı, 31 Mart’tan sonraki ilk kayyım oldu

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması tepki çekti: "Tamamen antidemokratik bir uygulama; bu yanlıştan bir an önce vazgeçin!"

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

TIKLAYIN - Ahmet Türk'ten Özgür Özel'in kayyım açıklamasına: Demokrasi ve halk iradesine saygının önemi açısından değerlidir

TIKLAYIN - CHP'den Hakkari Belediyesi'ne kayyım kararına ilk tepki: Erdoğan'ın "normalleşme" söylemi, bakanlar eliyle baltalanıyor

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne polis baskını; Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı

TIKLAYIN - Hakkari yerel seçim sonuçları

TIKLAYIN - Kayyım bilançosu: Diyarbakır’da taşınmazlar 290 milyon TL'ye resmi kurumlara devredildi