Dünya

Imane Khelif'e siber zorbalık yapanlara açılan soruşturmada Elon Musk, Donald Trump ve J.K. Rowling'in de ismi geçiyor

Paris Olimpiyat Oyunları'nda cinsiyet tartışmalarının odağında yer alan Khelif, Cezayir'in kadınlar boksundaki ilk altın madalyalı sporcusu

15 Ağustos 2024 13:58

T24 Dış Haberler

2024 Paris Olimpiyat’ında cinsiyet tartışmalarıyla gündeme gelen altın madalyalı boksör Imane Khelif “ağırlaştırılmış siber zorbalık” iddiasıyla  X’in CEO’su Elon Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump ve Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling de dahil olmak üzere bazı isimlere dava açıyor. 

Fransız yetkililer, çok sayıda ismin karıştığı siber zorbalık hareketine müdahil oldu ve İnsanlığa Karşı Suçlar ve Nefret Suçlarıyla Mücadele Dairesi'nin "cinsiyete dayalı siber taciz, cinsiyete dayalı alenen hakaret, ayrımcılığa alenen tahrik ve kökene dayalı alenen hakaret" içeren süreç için soruşturma başlattığını bildirdi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Elon Musk ve JK Rowling’in de bulunduğu dava Fransız yasaları doğrultusunda bizzat kişileri değil X’in de aralarında bulunduğu sosyal medya platformarını kapsıyor.

Paris Olimpiyat Oyunları'nda cinsiyet tartışmalarının odağında yer alan Khelif, Cezayir'in kadınlar boksundaki ilk altın madalyalı sporcusu. Ayrıca ülkenin 1996'dan bu yana Olimpiyat altını kazanan ilk sporcusu.

Ne olmuştu?

Cezayirli boksör Imane Khelif, olimpiyatlar sırasında İtalyan rakibi Angela Carini’yle çıktığı çeyrek final maçının 46. saniyesinde rakibinin “Eaha önce hiç böyle bir yumruk yemedim” diyerek maçtan çekilmesi üzerine bütün dikkati üzerine çekmişti. Khelif, geçen yıl Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından, 2023 Dünya Kupası’nda, vücudundaki yüksek testesteron seviyesine bağlı olarak diskalifiye edilmişti. Kendini interseks veya trans olarak tanımlamayan Khelif, kadın olarak doğduğunu açıklamak zorunda kalmıştı.

Bu arada Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), IBA'nın, Khelif’in oyunlardan diskalifiye edilmesi yönündeki talebini reddetmişti.

2024 Olimpiyat Oyunları sırasında yaşanan olay sonrasında Rowling, X'teki bir gönderide boks maçını "bir erkeğin bir kadını yumruklaması" olarak tanımlamıştı. Musk, "Erkekler kadın sporlarına ait değildir" diyerek bir gönderi paylaşmıştı.

Onu kırmak için tasarlandı

Khelif, “Kadın doğdum, kadın yaşadım ve kadın olarak yarıştım” diyerek kendisine yöneltilen nefreti anlamadığını söyledi.

Khelif’in koçu Mustafa Bensaou, Khelif’in mücadelesi için  “Cezayir’de ve dünyanın her yerinde sporcuların haklarını ve onurlarını savunmak için ders niteliğinde verilmesi gerekiyor” dedi.

Bensaou, Associated Press haber ajansına, "Imane'nin onurunu ve şerefini ihlal ettikleri gerekçesiyle olaya karışan herkes yargılanacak" açıklamasında bulundu.