Medya

Instagram’ı yasaklanan Meta’nın sahibi olduğu Facebook'tan sansür: T24'ün, Hamas'ın yeni liderinin biyografisini içeren haberi yayından kaldırıldı!

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: T24’ün engellenen paylaşımı doğal bir gazetecilik faaliyeti. Anlaşılan, biz gazeteciler siyasilerin ve bütün güç odaklarının baskılarına ve engellemelerine olduğu kadar, Facebook gibi uluslararası, ticari platformların da baskı ve engellemelerine karşı da mücadele etmeliyiz

07 Ağustos 2024 16:18

T24 Dış Haber Servisi

Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a yönelik erişim engeli devam ederken, aynı çatı şirket Meta'nın sahibi olduğu sosyal medya platformu Facebook, T24'ün Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar’ın biyografisini içeren haberini yayından kaldırdı.

T24, bugün (7 Ağustos 2024 Çarşamba) Britanya kamu yayıncısı BBC ile devam eden içerik ortaklığı kapsamında Sinvar'ın biyografisini "Hamas'ın, 23 yılını İsrail hapishanelerinde geçiren yeni siyasi lideri" başlığıyla yayımladı.

Facebook'taki T24 hesabından da paylaşılan haber, kısa süre içinde Meta'nın sahibi olduğu sosyal medya platformu tarafından yayından kaldırıldı.

Haberin Facebook’tan kaldırıldığı, T24 yetkililerine, "Görünüşe göre bir yönetici, tehlikeli olarak tanımladığımız kişi ve kuruluşların sembollerini paylaşmış, göndermiş, bunları övmüş veya takip etmiş" iddiasını içeren mesajla bildirildi. Meta yetkilileri, T24'ün paylaştığı Sinvar biyografisinin "tehlikeli kişi ve örgütlerle ilgili topluluk standartlarına aykırı olduğunu" ifade etti.

"Her yayın organını, dünyaya kendi gözlükleriyle bakmaya zorluyorlar"

T24'ün de okur temsilciliğini yapan Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, alınan kararla ilgili olarak, "Facebook, açıklamadığı ve bilmediğimiz standartlar, ilkeler üzerinden ifade ve medya özgürlüğünü engelliyor. İfade özgürlüğü alanı olması gereken Facebook gibi platformlar bu tür yaklaşımlarla yasaklı alanlara dönüşüyor. Üstelik de o platformlardaki her yayın organını, dünyaya kendi gözlükleriyle bakmaya zorluyorlar" dedi.

Bildirici, T24 için yaptığı değerlendirmede şöyle devam etti:

"T24’ün engellenen paylaşımı doğal bir gazetecilik faaliyeti. Anlaşılan, biz gazeteciler siyasilerin ve bütün güç odaklarının baskılarına ve engellemelerine olduğu kadar, Facebook gibi uluslararası, ticari platformların da baskı ve engellemelerine karşı da mücadele etmeliyiz. Bu platformlar da medya ve basın özgürlüğü önünde engel oluşturuyor. Fakat elbette Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Instagram'a yaptığı gibi yasaklamalarla da sonuç alınamaz, özgürlük sağlanamaz.”

“Sosyal medyada madalyonun öbür yüzü”

T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın da, Facebook’ta yapılan yayın engeli için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gazetecilik, kaynağı ne olursa olsun, şiddet ve terörü meşrulaştıran bir meslek olamayacağı gibi, kimliğe/coğrafyaya bakarak icra edilen bir meslek de olamaz. Gazeteciliğin, giderek daha önemli erişim kanallarından olan sosyal medya platformları için de aynı ilkelerin geçerli olması gerekir. Ancak, Gazze'de aylardır dünyanın gözü önünde cereyan eden katliam, ifade özgürlüğünün küresel zemini olarak değerlendirilen sosyal medya platformlarını, bir kez daha, 'küresel hegemonik şirketler’ olarak da karşımıza çıkarıyor. Sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer, madalyonun iki yüzü gibi, ifade özgürlüğünün hem alanı hem de engeli olarak büyüyor. Sosyal medyaların engellenmesi de, kimlik ve coğrafya gözeten sosyal medyaların engellemeleri de kabul edilemez.”

Instagram'a erişim engeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi.

TIKLAYIN - Instagram'a erişim engeli getirildi

Bakan Uraloğlu: Katalog suçlar nedeniyle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar"  ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan "Instagram" açıklaması: Katalog suçlarını dikkate almadılar; ülkemizin kuralları, değerleri var

META yetkilileriyle toplantı

Instagram'a erişim engeli devam ederken, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00'da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

META'dan "algoritma" savunması

Görüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu.

Hassas içerik listesi sunuldu

Görüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi.

TIKLAYIN - Instagram toplantısında neler konuşuldu: META'dan "Hamas, terör örgütü kabul ediliyor" savunması

Bakan Uraloğlu: Bir ilerleme yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Instagram'ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu'ndan Instagram'la toplantı sonrası açıklama: Açılması için tam istediğimiz sonucu alamadık

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Instagram'a getirilen erişim engeline yorum: Dijital faşizm ile karşı karşıyayız

TIKLAYIN - Bakan Bolat'tan "Erişim engeli ticareti vuracak" iddialarına: Instagram'da yapılan satışlar, e-ticaret kapsamına girmiyor