Dünya

Iohannis adaylığını geri çekti; Hollanda Başbakanı Rutte yeni NATO genel sekreteri olacak

20 Haziran 2024 15:46

T24 Dış Haberler

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in adaylığını çekmesiyle NATO'nun bir sonraki genel sekreteri olmak için tüm müttefik ülkelerin desteğini aldı. 

Iohannis, geçen hafta yapılan cumhurbaşkanlığı açıklamasında Romanya'nın artık Rutte'nin adaylığını desteklediğini belirterek yarıştan çekileceğinin sinyallerini vermişti. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yarışı uzun süredir önde götüren Rutte'nin yolunda kalan son engel olarak görülüyordu. Bu hafta Orban ve Rutte, AB liderleri toplantısı marjında akşam yemeği yedi. Görüşmenin ardından Orban, mevcut NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptıkları "Ukrayna'da Macar personeli kullanılmaması ve Macar fonlarının Kiev'e gitmemesi" anlaşmasını sürdürmeyi Rutte'nin de kabul ettiğini ve bu doğrultuda adaylığını destekleyeceklerini duyurdu. 

Iohannis, bu gelişmenin ardından Rutte'yle hâlâ yarışta olan son isim olarak adaylıktan çekildi. 

Rutte'nin tecrübeli ve uluslararası arenada tanınan bir siyasetçi olduğu için tercih edildiği, ayrıca Ukrayna yanlısı olsa da "şahin" görüşlere sahip olmadığı için birçok ülke tarafından kabul gördüğü düşünülüyor. 

Bir adayın NATO genel sekreteri olabilmek için 32 müttefik ülkenin de desteğini alabilmesi gerekiyor. 

Türkiye, 29 Nisan'da Rutte'nin NATO genel sekreterliği adaylığını destekleyeceğini açıklamıştı. Rutte, 26 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın desteğini talep etmişti.