Politika

Irak Dışişleri Bakanı açıkladı; Bağdat, Erdoğan-Esad görüşmesine ev sahipliği yapabilir

Irak Dışişleri Bakanı, teklifin Bağdat'ın hem Ankara hem de Şam'dan "yakınlaşmaya" açık olduğuna dair sinyaller almasının ardından geldiğini söyledi

13 Temmuz 2024 11:57

T24 Dış Haberler

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, NATO Zirvesi'nin ardından ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada Irak hükûmetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında on yılı aşkın bir süreden sonra yapılacak ilk görüşmeye ev sahipliği yapmayı hedeflediğini doğruladı. 

Irak Dışişleri Bakanı, teklifin Bağdat'ın hem Ankara hem de Şam'dan "yakınlaşmaya" açık olduğuna dair sinyaller almasının ardından geldiğini söyledi. 

Rusya'nın arabuluculuk yapmaktan bahsetmeye başladığını söyleyen Hüseyin, "İki tarafı da Bağdat'a davet edeceğimize dair bir his var içimde ve geri döndüğümde meslektaşım Suriye Dışişleri Bakanı'na ulaşacağım, böylece bir tarih belirleyebileceğiz" dedi. Irak Dışişleri Bakanı, "her iki tarafın da prensip olarak masaya oturmaya hazır olduğunu" söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Fidan'a talimat verdiğini açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Washington'da yaptığı basın toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a Suriye ile normalleşme gündemi kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme talimatı verdiğini söylemişti. 

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Fidan'a Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşme talimatı verdiğini açıkladı

Erdoğan: Süreç olumlu istikamette gelişti

Öte yandan Washington dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan yol haritasının muhataplarıyla birlikte Fidan'ın oluşturacağını bildirdi. "Suriye’nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak" diyen Erdoğan, bu inşa sürecinin en önemli adımı da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söyledi.

TIKLAYIN | Erdoğan'dan Suriye'de 'normalleşme' mesajı: Süreç olumlu istikamette gelişti, terör örgütlerinin provokasyonlarına karşı da hazırlıklıyız

Şu ana kadar bu sürecin olumlu istikamette geliştiğini ve yakın zamanda somut adımlar atılmasını beklediklerini ifade eden Erdoğan, ABD ve İran’ın da bu süreci desteklemesi gerektiğine dikkat çekti. Bu süreci baltalamak isteyenlere karşı da "hazırlıklı oldukları" mesajını veren Erdoğan, "Suriye’nin bir ve bütün olarak yeni bir gelecek inşa etmesi için oluşacak iklimden kimsenin rahatsızlık duymaması temel beklentimizdir. Bu süreci terör örgütleri zehirlemek için elinden geleni yapacaklardır. Provokasyonlar tertipleyip oyunlar kuracaklardır. Tüm bunların farkındayız ve hazırlıklıyız" dedi.