T24 Dış Haberler
ABD Hazine Bakanlığı, Türk iş adamı Sıtkı Ayan ve şirketlerini, İran Devrim Muhafızları için petrol satışına aracılık etmek ve para aklamak yoluyla İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.
Politico, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lise arkadaşı ve yakın çevresinde olduğu belirtilen Sıtkı Ayan ile İran’da iktidar elitleri arasındaki iş birliğine ilişkin sözleşmeler, banka transferlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce belgenin muhalif site WikiIran’da paylaşıldığını aktardı.
Belgelere göre, Ayan'a ait şirketler, İran petrolü için uluslararası sözleşmeler ve gemi nakliyat işlemlerini organize etmek, ayrıca Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü adına petrolün menşeinin gizlenmesine ve kazancın aklanmasına yardımcı olmakla suçlanıyor.
ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında Ayan'ın İran petrolünün satışı için Çin, Doğu Asya'daki bazı ülkeler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa'dan alıcılarla "yüz milyonlarca dolarlık" iş sözleşmeleri ayarladığı, ardından bu sözleşmeleri Kudüs Gücü'ne yönlendirdiği kaydedildi.
Ayan'ın geniş şirket ağı yoluyla İran petrolünün satış ve nakliyat işlemlerini gizlediği, bu faaliyetlerde ABD'nin yaptırım listesindeki Behnam Şehriyari ve Rüstem Kasımi gibi Kudüs Gücü'nün üst düzey isimleriyle temas halinde olduğu da kaydedildi. İran Devrim Muhafızları, ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.
Politico, Ayan’a ilişkin ABD’de daha önce adım atılmamasının sebebinin diplomatlar tarafından “Ayan’ın Erdoğan’la yakınlığı” olarak açıklandığını aktardı.
Batılı diplomatlar ve belgelere dayanarak hazırlanan haberde, Tahran yönetiminin Ayan’ın şirketi ASB Group yardımıyla 2020’den bu yana ABD yaptırımlarını delerek terör taşeronu örgütlere 1 milyar dolara yakın para aktardığı belirtildi. Diplomatlar, petrol satışlarından en büyük faydayı paralı askerlere ödeme yapan ve ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak belirlenen Hizbullah gibi gruplara finansman sağlayan Kudüs Gücü’nün sağladığını söyledi.
Bir yetkili Politico’ya yaptığı açıklamada “Sıtkı Ayan şu anda Kudüs Gucü’nün Türkiye’deki ve büyük olasılıkla tüm dünyadaki en büyük finansal ağının başında yer alıyor” dedi.
İsmi Wikileaks belgeleri ve 'Man Adası' açıklamasında geçen Sıtkı Ayan kimdir?
Wikileaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan, Sivas'ın Gölova beldesinde doğup büyüdü. Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi'ni ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Daha sonra petrol işine girdi.
Ayan'ın, İran ve Sudan'da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. Sıtkı Ayan adını ilk kez İran ve Türkmen doğalgazının Avrupa'ya taşınmasıyla ilgili projede duyurdu.
Ayan, 17 Aralık operasyonlarından bir gün önce 16 Aralık'ta AK Parti hükümetinin verdiği cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşvikini aldı ve o dönem 11,5 milyar liraya İran doğal gazını Almanya'ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini açıkladı.
Ayan'ın ismi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Man Adası" iddialarını ortaya attığı grup konuşmasında da gündeme gelmişti. Yurtdışına gönderilen paraların Man Adası'nda Ayan'ın şirketine aktarıldığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şunları söylemişti:
"Bu bir şirket ticaretiymiş, hangi şirket? Cevap yok? Bu şirketin karı ne? Cevap yok. Bu şirketin ortakları kim? Cevap yok. Bu transferler neden yapıldı? Cevap yok. 1 sterlinlik şirket 15 milyon dolarlık ticareti niçin yapıyor? Cevap yok. Belvey denen şirketin sermayesi ne? Cevap yok. Sıtkı Ayan kimdir? Cevap yok. Kazım Öztaş kimdir? Cevap yok. Ben şimdi soruyorum. Sevgili Erdoğan gözlerinden öpüyorum seni. Sen bilmiyorsan ben sana söyleyeyim, oğluna sor, damadına sor, dünürüne sor. Onlar bilirler. Ben gayet iyi biliyorum bütün bunları. Hepsini biliyorum ben bunların. Bir soru soruyorum. Sevgili Erdoğan, doktoru yanına al. Enişten Ziya İlgen'in Man Adası'nda şirketi var mı? Bir daha soruyorum. Enişte Man Adası'nda niye şirket kursun? Bunları bileceğiz."
Bu açıklamalardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu hakkında dava açmıştı.