Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 78 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangın iş sağlığı ve güvenliği konusundaki denetimleri bir defa daha gündeme getirdi. Uzmanlar, iş güvenliği uzmanlarının ücretinin işverenler tarafından ödendiğini, bu sebeple işletmenin kusurlarının da ifşa edilemediğini ifade etti.
"Bildirenlerin, işten çıkarıldığını biliyorum"
Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre Türkiye'de kanunların ve yönetmeliklerin yeterli olduğunu ancak denetim kısmında sıkıntı bulunduğunu ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari "Yönetmeliğe veya yasaya uyulmadığı zaman bir denetleme mekanizması yok. Gelişmiş ülkelerde afetlerde az kayıp yaşanmasının sebebi, kontrol mekanizmasının işlemesi. Öte yandan, iş güvenliği uzmanının ücretini, işveren ödüyor. Ücretinizi aldığınız bir kişiye, eksikliklerini ne kadar bildirebilirsiniz? Bildirenlerin, işten çıkarıldığını biliyorum. Bakanlığa 'Bu işyerinde bu kusurlar var' şeklinde bildiriyorlar. O iş güvenliği uzmanı, bakanlığa bildirim yaptığı için işten atılıyor" dedi.
Çalışan sayısını düşük gösteriyorlar
İş sağlığı ve güvenliği bakımından iş yerlerinin "az tehlikeli", "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" olmak üzere üç sınıfa ayrıldığını anlatan Ensari, otellerin de "az tehlikeli" sınıfına girdiğini belirtti.
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatına göre; bir otelin 50'den fazla çalışanı varsa, otelde bir İSG birimi kurulması ya da dışarıdan iş güvenliği hizmeti alınması gerektiğini ifade eden Ensari "Aldığımız ihbarlarda, birçok yerde, mesela işveren iki kişiyi sigortalı yapmıyor, çalışan sayısını 48'de bırakıyor. Federasyonumuza bunlarla ilgili de istihbaratlar geldi ancak biz STK'yız, sadece kamuyu ve devleti uyarma görevimiz var. Onun dışında ceza yazma veya bir bildirim yapma yetkimiz yok. Sadece bakanlığa iletebiliyoruz" açıklamasını yaptı.
(Türkiye Gazetesi)