Dünya

İskoç hükûmeti, Gazze'de ateşkes görüşmelerinde "gerçek bir ilerleme" sağlanana kadar İsrail büyükelçileriyle görüşmeyecek

Dış İlişkiler Bakanı Angus Robertson'ın İsrail'in Birleşik Krallık Büyükelçi Yardımcısı Daniela Grudsky ile görüşmesinin ardından eleştirilere maruz kalmıştı

20 Ağustos 2024 15:53

T24 Dış Haberler

İskoç hükûmeti, Gazze'de ateşkes görüşmelerinde “gerçek bir ilerleme” sağlanana kadar İsrail büyükelçileriyle daha fazla toplantı yapmayacağını açıkladı.

Scottish National Party (SNP) yönetimi, Dış İlişkiler Bakanı Angus Robertson'ın İsrail'in Birleşik Krallık Büyükelçi Yardımcısı Daniela Grudsky ile görüşmesinin ardından eleştirilere maruz kalmıştı. 

Robertson hükûmetin barış ve insani yardım konularında “gerçek ilerleme” sağlanana ve İsrail “soykırım ve savaş suçlarının soruşturulmasına ilişkin uluslararası yükümlülüklerini tam olarak yerine getirene” kadar İsrail'den yeni davet kabul etmeyeceğini söyledi.

Ancak geçen hafta ortaya çıkan tepkilerin ardından Birinci Bakan John Swinney internet üzerinden yaptığı bir açıklamayla yüz yüze görüşmeyi savundu. Bazılarının toplantının “uygun olmadığını” düşündüğünü kabul eden Swinney, İsrail'in talebini kabul etme kararının arkasında durdu.

Robertson toplantının İsrail hükûmetinin Gazze'deki eylemlerini meşrulaştırmaya yönelik bir girişim olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: 

"İskoç hükümeti Gazze'de tanık olduğumuz vahşeti kesin bir dille kınama konusunda tutarlı olmuştur. Ancak gerçek şu ki bu toplantı birçok kişi tarafından İsrail ve İskoç hükümetleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi olarak algılandı.Bu itibarla, toplantının Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve bölgedeki korkunç can kayıplarının sona erdirilmesi ihtiyacıyla sınırlı kalmasının daha iyi olacağı açıktır. Bunun gerçekleşmemiş olmasından dolayı özür dilerim"

Ne olmuştu?

Robertson, Grudsky ile 8 Ağustos'ta görüşmüştü ancak İskoç hükûmetinin bu konuda bir açıklama yapması için dört gün geçmesi gerekmişti.  Açıklamada İskoçya ve İsrail arasındaki “ortak çıkar” alanlarına atıfta bulunulmuş ve Robertson'un “İskoç hükümetinin tüm taraflara derhal ateşkes çağrısında bulunma konusundaki tutumunu yinelediği” belirtilmişti.

Açıklamada Robertson'un “tüm rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılması ve Gazze halkına daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi için güvenli yolların açılması” çağrısında bulunduğu belirtilmişti. 

Bir sözcü, toplantının kamuoyuna duyurulmasındaki gecikmenin İsrail Büyükelçiliğinin talebi üzerine “güvenlik gerekçesiyle” olduğunu söylemişti. 

Robertson özründe, İsrail tarafından talep edilen bu görüşmeyi gerçekleştirme kararının kendisine ait olduğunu ancak görüşmenin gerçekleşmesinden önce birinci bakanın haberdar edildiğini söylemişti. Ancak aralarında eski bakanlar Emma Roddick, Kevin Stewart ve Elena Whitham'ın da bulunduğu SNP'li isimler toplantı kararını eleştirdi.