Ekonomi

İslam Memiş "tarihi gün geldi" diye uyardı!

İslam Memiş, Borsa'nın orta ve uzun vadede kazandırmaya devam edeceğini kaydetti

18 Eylül 2024 09:40

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, bugünün piyasalar açısından tarihi bir gün olduğunu belirterek, Amerika Merkez Bankası FED'in saat 21.30'da açıklanacak faiz kararına dikkat çekti.

Memiş, küresel piyasalarda FED’in 25 baz puan faiz indirim beklentisinin yüzde 100, 50 baz puanlık faiz indirim beklentisinin yüzde 50 olarak fiyatlandığını açıklayarak, karar sonrası yatırım araçlarında beklenen değişiklikleri değerlendirdi.

Memiş, yatırım araçlarının FED'in faiz kararına nasıl bir tepki vereceğini yorumlayarak, döviz, borsa, altın ve gümüş yatırımcılarına uyarılarda bulundu.

Memiş'in piyasalara ilişkin yaptığı önemli değerlendirmeler şöyle: "Amerika Merkez Bankası FED, saat 21'de faiz kararını açıklayacak. Malum bu haftanın en önemli gelişmesi. FED öncesi ve FED sonrası nasıl bir pozisyon almalı, nasıl bir karar vermeli, öyle olursa ne olur, şöyle olursa ne olur gibi soruların cevabını yanıtlamaya çalışacağım."


"Borsa İstanbul 100 endeksi % 2 yükselişle günü tamamladı. Borsa tarafında 9 bin 274 puan seviyesinden giriş yapan ve korkusuzca bu seviyeleri bekleyen arkadaşlarımıza selam olsun. Borsa orta ve uzun vadede kazandırmaya devam edecek."


"Dolar kurunda bir değişiklik yok. 34.09 lira seviyesinde 33.80-34.2 lira aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Serbest piyasalarda 34.13 lira seviyesinde bir kur var. 34 lira seviyesinin altındaki rakamları alım fırsatı olarak görmeyi sürdüreceğiz. Düşüşler bizim nazarımızda kalıcı değil."


"Ons şu anda 2 bin 576 dolar seviyesinde. Teknik olarak 2 bin 570-2 bin 585 dolar aralığına sıkıştı. Bu bant aralığında gezinmeye devam ediyor. Ons altın tarafında akşam Amerika Merkez Bankası FED'in 25 baz puanlık faiz indirimi piyasalar tarafından fiyatlandı. Ama 50 baz puanlık faiz indirimi daha fiyatlanmadı.


FED'in faiz kararından sonra 2 bin 596-2 bin 606-2 bin 616 dolar seviyesine kadar yükselişleri takip etmeyi sürdüreceğiz. Ons altın FED gazı ile birlikte 2 bin 606 devamında 2 bin 616 dolar seviyesine kadar devam ederse benim için sürpriz yok. Biz dolar pozisyonu aldığımız için biz FED sonrasını veya yarın akşam veya perşembe günü karar vereceğiz. Ama tutup da 2 bin 500 dolar seviyesinin üzerinde bir alım yapmayı ben şahsen planlamam diyorum. Ama sizin için bu geçerli değil.
"


"O yüzden elinizdeki varlıkları tutmaya devam edin. Yıl sonuna kadar her ay yeni rekor denemesini yapacak altın piyasası karşımızda olacak. Ons altın tarafında FED sonrası FED beklentisi gerçekleşecek ya ne olacak 25 baz puanlık faiz indirimi olacak. Tamam piyasalar zaten fiyatlamıştı. Ne olur 2 bin 606 dolar seviyesini İlla 2 bin 600 dolar seviyesini gösterirler. Peki ne olur sonra kar satışları başlar.


Peki 50 baz puanlık FED faiz indirimi yaptı bu sefer ne olur, bu sefer de 2 bin 616 dolar seviyesine kadar ons'u götürür. Alır mıydım? Hayır ama o seviyeyi yine gösteriler. Önümüzdeki hafta tekrar kar satışlarıyla aşağı yönlü hareketlerde 2 bin 550 2 bin 520 dolar aralığını takip edeceğiz.
"