Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesinde Eski HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın İmralı görüşmelerine ilişkin açıklamalarını aktardı. Saymaz, Buldan’ın bu görüşme trafiğini “yeni bir süreç” olarak tanımladığını belirtti ve “Cumhur İttifakı’nın başlattığı bir dönem” ifadesinin AKP ile MHP cephesinde rahatsızlık yaratmış olabileceğini söyledi.
TIKLAYIN - İmralı görüşmesine giden Pervin Buldan: Öcalan, PKK’ya silah bırakma çağrısı yapmadı; bir dahaki görüşmede belki şartlarını açar
Saymaz, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin başta İmralı görüşmesinin gündeme taşınmasında rolü olmasına karşın, bu süreçte partinin sessiz kalmayı tercih ettiğini yazdı. AKP’nin de benzer bir suskunluk içinde olduğunu belirten Saymaz, Suriye’deki gelişmeler ile Bahçeli’nin tavrının AKP’ye İmralı konusunda esneklik sağlayabilecek bir siyasi alan oluşturduğunu ifade etti.
Yazısında, AKP'li üst düzey bir yetkiliyle görüştüğünü de belirten Saymaz, yetkilinin 2015 yılında sona eren Çözüm Süreci’nin benzerinin yaşanmayacağını söylediğini aktardı. Yetkiliye göre, o dönemde terör unsurları Türkiye’nin öncelikli gündemindeyken bugün koşulların değiştiğini ve iktidarın elini güçlendiren gelişmeler olduğunu iletti. Saymaz, yetkilinin Bahçeli’nin bu konudaki tutumunun AKP’ye “yeni bir siyasi alan” açtığına da dikkat çektiğini yazdı.
İlgili bölümde şöyle yazdı:
"Dün görüştüğüm AK Partili üst düzey yetkiliye “2015 yılında biten Çözüm Süreci’nin benzeri mi tekrarlanıyor?” diye sorduğumda şu yanıtı verdi:
“Artık olmaz öyle şeyler. Konuştular, ‘Silah bıraksın’ denildi. Bırakırsa bırakır, bırakmazsa bırakmaz!”
“Geçmişteki gibi bir Çözüm Süreci beklemeyelim mi?”şeklinde sordum.
“Kesinlikle olmaz. O zamanki durum yok” dedi.
Görüşme zemininin ‘özgürlükler anlamında açılması gereken birkaç nokta’ olduğunu söyledi ve ekledi:
“Bu meseleyi tamamen bitirip tarihe geçmek çok önemli birşey hepimiz için. Ama ben ülkenin istikrarı ve huzurundan sorumluyum. Huzur ve istikrar yönünden çok acil bir meselem var mı? Yok. Özgürlükler anlamında açılması gereken birkaç nokta var mı? Var. Bu da belli bir yere kadar. Bunun da bir sınırı var. Ben çok fazla bir mesafe kaldığını düşünmüyorum, işin doğrusu. Federasyon… Böyle bir ihtimal var mı? Yok. Böyle birşeyi karşı taraf da konuşamıyor.”"
Yazının tamamını okumak için tıklayın.