Gündem

İsmail Saymaz: İnşaat maliyetleri düşürülmedikçe, ucuz toplu konut üretimine geçilmedikçe ve barınma ihtiyacı karşılanmadıkça kira cinayetleri devam edecek

Barınma ihtiyacı, Türkiye'nin en önemli asayiş meselesi haline geldi

22 Ağustos 2024 08:40

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Türkiye'nin artan kira problemlerini ve bunun toplumsal sonuçlarını ele aldığı yazısında, Konya'da yaşanan kiracı-mal sahibi anlaşmazlığında yaşanan cinayeti aktardı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre konut ücretlerindeki yüzde 8.08'lik artış, kira fiyatlarının hızla yükselmesine ve genel yaşam maliyetinin artmasına neden oldu. 

TIKLAYIN - TÜİK açıkladı: Türkiye'de konutun en pahalı olduğu iller belli oldu

Geçtiğimiz aylarda yüzde 25'lik zam sınırının kaldırılması, kiraların daha da artmasına ve birçok vatandaşın ev sahibi olma şansının azalmasına sebep oldu. Metropollerden taşraya, şehir merkezlerinden kenar mahallelere hatta köylere doğru göçler başladı. Barınma ihtiyacı, Türkiye'nin en önemli asayiş meselesi haline geldi.

Konya Akşehir'de, Uzman Çavuş Emre Kuşçu'nun ev sahibi Necati Çınar ve oğlu Yavuz ile yaşadığı kira anlaşmazlığı, cinayetle sonuçlandı. İddiaya göre, Çınar kirayı 5 bin 500 TL'den 13 bin TL'ye çıkarmak istedi. Kuşçu ise TÜFE oranında zam yaparak 9 bin 100 TL ödemeyi teklif etti, fakat anlaşamadılar. Sonuç olarak Kuşçu, 19 Ağustos'ta Çınarların mobilya dükkanına giderek baba-oğulu vurdu. Olay sonrası her iki Çınar da hayatını kaybetti ve Kuşçu tutuklandı.

TIKLAYIN - Ev sahibi ile oğlunu öldüren kiracı uzman çavuş tutuklandı

Bu olay, kira artışlarının yalnızca metropollerde değil, Anadolu'nun küçük ilçelerinde bile ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor. Akşehir'de bile kiraların 13 bin 500 TL'ye ulaşması, emekli maaşları ve asgari ücretin çok üstünde bir yük getiriyor.

Saymaz, inşaat maliyetlerinin düşürülmemesi, ucuz toplu konut üretimine geçilmemesi ve barınma ihtiyacının karşılanmaması halinde bu tür cinayetlerin devam edeceğini vurguladı. Her apartmanda yaşanan ev sahibi-kiracı gerilimlerinin, kira cinayetlerine yol açtığına dikkat çekti.

İsmail Saymaz'ın "Kira artık bir cinayyet sebebi" başlıklı yazısını okumak için tıklayın.