Ekonomi

İsmet Berkan: Dini kurallar değişmedi, Hazine’nin çıkardığı ürün de aynı; Hayrettin Karaman’ın fetvası neden değişti?

Karaman, "GES’ler de mevcut şekli ve yapısıyla devletin faizle borçlanmasından ibarettir" demişti

14 Haziran 2022 11:00

Karar yazarı İsmet Berkan, Fıkıh Profesörü Hayrettin Karaman'ın 2009’daki yazısında devletin gelire endeksli senet (GES) çıkarmasını uygun bulduğunu ancak 12 Haziran'daki yazısında, geçen hafta açıklanan GES'i "faiz" olarak tanımlamasını köşesine taşıdı. 

Karaman’ın görüşünün neden değiştiğini soran Berkan, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"İlginçtir, Karaman bu ahlaki sakınca ihtimalini 2009’daki yazısının sonunda tartışmış, İslam Ansiklopedisi’nden Osmanlı döneminde vergi gelirlerinin böyle iltizamlara satılmasıyla ilgili uygulama için yazılmış bir makaleden alıntı yaparak 2009’daki uygulamanın da “caiz” olduğu sonucuna varmış.

Kusura bakmasın, ben bilgim olmadığı için İslam’ın içinden konuşamam ama ahlaken ne Osmanlı zamanında ne bugün, bütün topluma ait bir geliri belli bir kesime tahsis etmenin caiz olduğunu düşünemem. Devletin paraya ihtiyacı varsa borç alır, olur biter. Devlet, henüz gerçekleşmemiş gelirlerini peşinen satamaz, satmamalıdır.

Arada dini kurallar değişmedi, Hazine’nin çıkardığı ürün de aynı. Peki Karaman’ın fetvası neden değişti? İşte bu soru beni tamamen aşar."

TIKLAYIN - Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak yazarı Karaman: GES’ler de mevcut şekli ve yapısıyla devletin faizle borçlanmasından ibarettir

TIKLAYIN - Karar yazarı: Ekonomide sıkışan Erdoğan’ın 'getiri' demesi, Hayrettin Hoca’yı ikna etmemiş