Dünya

İspanya'daki ceylan ölümlerinden müzik festivali sorumlu tutuldu

27 Haziran 2024 15:20

T24 Dış Haberler

İspanya'nın Almería kasabasındaki bir koruma merkezinde, yakınlarda gerçekleşen bir müzik festivalinin ardından 4 ceylan öldü.

Merkezin veterineri BBC'ye yaptığı açıklamada, hayvanların konser sırasında tedirgin olduklarını, ertesi gün ceylanların duvarlara çarpıp boyunlarını ve bacaklarını kırdığını söyledi.

Dr. Sonia Domínguez ve ekibi, daha önce yetkililerden festivalin farklı bir mekana taşınmasını istediklerini ifade etti. 

Kasabanın kültür sorumlusu Almería Cultura, X'te yaptığı açıklamada konserlerin desibel sınırını aşmadığını söyleyerek etkinliğe devam etme kararını savundu.

Koruma merkezinin veterineri, hayvanların sese ve titreşime insanlardan daha duyarlı olduğunu, üreme mevsimi olması nedeniyle yılın bu zamanında özellikle hassas olduklarını söyledi. 

Domínguez, ceylanların doğal ortamlarında av oldukları için "doğada kendilerini korkutan şeylerden kurtulmanın yolunun kaçmak olduğunu" sözlerine ekledi. Bunu yaparken bazı hayvanların "travmatik yaralanmalara" maruz kaldığını da ekledi. 

Dr Domínguez, geçmişte 1 günlük buzağının da "annesinin çok gergin olması ve onlarla ilgilenmemesi nedeniyle" öldüğünü belirtti. 

Dr Domínguez, merkezin şehir yetkililerinden hayvanların rahatsız edilmemesi için gelecekteki etkinliklerin başka bir yere taşınmasını istediğini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Koruma merkezindeki tüm hayvanların Kuzey Afrika'daki orijinal habitatlarında tehlike altında olduğu ve söz konusu merkezin dünya çapındaki biyolojik çeşitliliğin korunmasında hayati bir rol oynadığı ifade edildi.