Dünya

İsrail, 7 Ekim'den yana ilk kez ülke çapında greve hazırlanıyor; Netanyahu ve sağcı koalisyonuna öfke büyüyor

İsrail medyası, başsavcı Gali Baharav-Miara'nın savcılara greve karşı bir tedbir kararı almaları talimatı verdiğini bildirdi

02 Eylül 2024 07:35

T24 Dış Haberler

İsrail, hafta sonu 6 rehinenin cesedinin Gazze Şeridi'nde bulunmasının ardından hükûmetin Gazze'de ateşkes görüşmelerine yönelik yaygın kamuoyu öfkesinin ortasında, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından bu yana ülke çapında ilk genel greve hazırlanıyor. 

İsrail'in en büyük işçi sendikası Histadrut, bugün sabah saat 6'dan itibaren ülke çapında genel grev kararı aldı ve ekonominin büyük bölümünün durma noktasına gelmesi bekleniyor. Hükümet ve belediye dairelerinin yanı sıra okullar ve birçok özel işletme de kapanacak.

Histadrut Başkanı Arnon Bar-David yaptığı açıklamada, “Sarsılması gerekenleri ancak bizim müdahalemizin sarsabileceği sonucuna vardım. Siyasi mülahazalar nedeniyle bir anlaşma ilerlemiyor ve bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı. 

İsrail'in uluslararası havaalanı Ben Gurion'un yerel saatle sabah 8'de ikinci bir duyuruya kadar kapatılması bekleniyor.

Histadrut Sendikası, Binyamin Netanyahu'nun hükûmetin tartışmalı yargı revizyonu planlarına karşı çıktığı için Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almaya çalıştığı Mart 2023'ten bu yana bu kadar sert bir eylemde bulunmamıştı.

Savcılara "Greve karşı tedbir kararı alın" baskısı

İsrail medyası, başsavcı Gali Baharav-Miara'nın savcılara greve karşı bir tedbir kararı almaları talimatı verdiğini bildirdi. İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, pazar günü başsavcıya bir mektup yazarak grevin ekonomiye zarar vereceğini ve asıl amacının devlet güvenliği konusunda hükümet politikasını etkilemek olduğu için yasal bir dayanağı olmadığını savundu.

Genel grev kararı, on binlerce İsraillinin Pazar gecesi sokaklara dökülerek Tel Aviv'in kalbinden geçen Ayalon otoyolunu kesmesi ve sokaklarda ateş yakmasının ardından geldi. Birkaç düzine polis memuru protestoyu kontrol altına almaya çalıştı ancak geri püskürtmeyi başaramadı. 

Netanyahu ve sağcı koalisyonuna öfke büyüyor

Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu da genel grevi destekliyor. Öte yandan muhalefet lideri Yair Lapid de bu eylem kararını desteklediğini açıkladı. 

Askeri sözcü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'nde hafta sonu cesetleri bulunan 6 İsrailli rehinenin de “7 Ekim sabahı canlı olarak kaçırıldığını” ve “biz onlara ulaşmadan kısa bir süre önce Hamas teröristleri tarafından vahşice öldürüldüğünü” söyledi.

Ancak Hamas'ın infazlarına işaret eden bulgular, mayıs sonundan bu yana müzakere masasında olan Hamas ile ABD destekli bir barış karşılığı rehine anlaşmasını kabul etmediği için Binyamin Netanyahu ve sağcı koalisyonuna yönelik yaygın öfkenin yönünü değiştirmeye yetmedi.