Dünya

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş kabinesini feshetti

Daha önce savaş kabinesinde tartışılan konular artık güvenlik kabinesinde tartışılacak

17 Haziran 2024 11:20

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshetti. Kabine, 7 Ekim'de savaşın başlangıcında kurulmuştu. 

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un istifasının ardından Başbakan Netanyahu, savaş kabinesini feshettiğini açıkladı. Gantz ve Eisenkot, Netanyahu'nun Gazze savaşı için bir strateji oluşturmadaki başarısızlığı nedeniyle geçen hafta kabineden ayrılmıştı. 

Başbakan, koalisyonunun milliyetçi-dindar ortakları Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in savaş kabinesine dahil olma talepleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Daha önce savaş kabinesinde tartışılan konular artık güvenlik kabinesinde tartışılacak. Ancak operasyonlarla ilgili hassas kararlar Savunma Bakanı Yoav Gallant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve savaş kabinesinde gözlemci olarak görev yapan Shas Partisi Başkanı Aryeh Deri'nin yer alması beklenen daha küçük bir danışma forumunda ele alınacak.

İsrail'in önde gelen ana akım gazetelerinden Haaretz, Netanyahu'nun kabineyi feshette kararının esas olarak Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi bakanların kabineye dahil edilmesini engellemeyi amaçladığını yazdı.

İsrail'de siyasî çalkalanmalar

İsrail siyaseti, Gazze savaşıyla ilgili birkaç farklı konuda çalkalanıyor. Netanyahu'nun savaş kabinesini feshetme kararı, hükûmetin Hamas'la savaşında başarısızlıklar yaşadığını söyleyen protestocuların 7 Ekim saldırısının birinci yıl dönümünden önce erken seçime gidilmesini sağlamak amacıyla bir hafta sürecek gösteriler düzenlemeye başlamalarının ardından geldi. 

Öte yandan İsrail ordusu (IDF) pazar günü yardım kamyonlarının İsrail'den Kerem Şalom geçişi arasında geçişine izin vermek için Refah bölgesinde sabah 8'de başlayacak ve ana Salah al-Din yolu boyunca akşam 7'ye kadar sürecek günlük bir duraklama ilan etmiş; duraklamanın ikinci bir emre kadar her gün olacağını duyurmuştu. 

TIKLAYIN | İsrail ordusu, Gazze'ye yardımı artırmak için günlük askerî duraklama ilan etti

İsmi açıklanmayan bir İsrailli yetkili Pazar günü geç saatlerde basına yaptığı açıklamada, "Başbakan sabah 11 saatlik insani yardım molası haberlerini duyunca askeri sekreterine döndü ve bunun kendisi için kabul edilemez olduğunu açıkça belirtti" demişti. 

TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu, ordunun ilan ettiği "taktiksel duraklama"yı desteklemiyor

Yetkili, Netanyahu'nun ordunun politikasında "herhangi bir değişiklik olmadığı" ve "Refah'taki çatışmaların planlandığı gibi devam ettiği" konusunda güvence aldığını söylemişti. 

Netanyahu'nun iktidar koalisyonundaki Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, taktiksel duraklama kararını kınamış ve buna karar verenin işini kaybetmesi gereken bir "aptal" olduğunu söylemişti.