Dünya Basınında Bugün

İsrail Başbakanı, hem protestolar hem alkışlarla ABD Kongresi'nde konuştu; Putin ve Esad, Moskova'da görüştü | Dünya Basınında Bugün

25 Temmuz 2024 09:32

T24 Dış Haberler

ABD ve Britanya gibi dünyanın en zengin ülkeleri, temiz enerji kaynaklarına geçişe öncülük etmekle yükümlü olmalarına rağmen 2023 yılında 825 yeni sondaj ruhsatı verdi; küresel olarak gaz ve petrol genişlemesine öncülük etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'ne seslendi. İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediği suçlamalarına "tamamen saçmalık" dedi ve kendisini protesto edenleri "İran'ın maşaları" diyerek hedef aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi. SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, muhalefetin bir sonraki parti kongresini hazırlayan komisyonunun internet üzerinden yaptığı bir toplantı sırasında eleştirilere "Beğenmeyen gidebilir" diyerek yanıt verdi; SYRIZA'nın üst düzey isimleri arasındaki gerginlik büyüyor. 

25 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Zengin batı ülkeleri küresel gaz ve petrol genişlemesine öncülük ediyor

Guardian'ın özel olarak paylaştığı verilere göre, 2024 yılında yeni petrol ve doğal gaz aramalarında yaşanacak artış, gezegeni ısıtan yaklaşık 12 milyar ton emisyon yaratma riski taşıyor. ABD ve Britanya gibi dünyanın en zengin ülkeleri iklim taahhütlerine rağmen gaz ve petrol genişlemesine neden oluyor. 

Dünyanın en zengin ülkeleri ekonomik açıdan en iyi durumda olan ve Paris anlaşmaları uyarınca daha temiz enerji kaynaklarına geçişe öncülük etmekle yükümlü olan ülkeler. Ancak fosil yakıtlara ekonomik bağımlılığı düşük olan bu yüksek kapasiteli ülkeler, ulaşılması kolay rezervlerin azalmasına rağmen sondaj çılgınlığına öncülük ediyor ve 2023 yılında 825 yeni ruhsat vererek kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek sayıyı elde ediyor.


The Washington Post | Netanyahu, ABD Kongresi'ne seslendi; savaş suçu eleştirilerine sert çıktı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'ne seslendiği konuşmada Birleşmiş Milletler, insan hakları grupları ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail hükûmetinin savaş suçları işlediği yönündeki eleştirileri “tamamen saçmalık” olarak nitelendirerek reddetti. Gazze’de filistin yanlısı protestocuları “aptallar” ve “İran’ın maşaları” olarak nitelendirdi.

İsrail’in daha azına razı olmayacağını ifade eden Netanyahu “barbarlığı yenme” sözü verdi. İsrail ve ABD’nin kaderinin ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu ileri sürerek, ABD’nin İsrail’in savaş hedeflerine yaptığı yatırımın aynı zamanda ABD’ye hizmet ettiğini savundu. 


Al Arabiya | Putin, Moskova'da Esad ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

Putin, Esad'a "Bölgedeki durumun bir bütün olarak nasıl geliştiğine ilişkin görüşlerinizle çok ilgileniyorum. Maalesef gerilimi tırmandırma yönünde bir eğilim var, bunu görebiliyoruz. Bu doğrudan Suriye için de geçerli" dedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada görüşmenin Çarşamba günü gerçekleştiği belirtildi.


eKathimerini | SYRIZA'nın üst düzey yetkilileri arasında gerginlik artıyor

SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, muhalefetin bir sonraki parti kongresini hazırlayan komisyonunun internet üzerinden yaptığı bir toplantı sırasında eleştirilere "Beğenmeyen gidebilir" diyerek yanıt verdi. Bunun üzerine partinin önde gelen birkaç üyesi ayrıldı.

SYRIZ Sözcüsü Voula Kehagia, komisyon toplantısında "gerginlikler" olduğunu doğruladı ancak bunların medya tarafından abartıldığını söyledi.

Kasselakis'in birleştirici bir figür olduğunda ısrar eden Kehagia, toplantıdan ayrılan yetkililerin hiçbirinin partiden ayrılmak istemediğini de sözlerine ekledi.