Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, New York'a gitti: BM binası önünde Gazze protestoları

Kalabalık, “rehineleri eve getirin” ve “savaşı bitirin” yazılı pankartlar taşıdı ve Netanyahu'nun adı bir konuşmada geçtiğinde kalabalık “utanç, utanç, utanç” sloganları attı

27 Eylül 2024 11:35

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cuma sabahı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapacağı konuşma öncesinde perşembe günü New York'a ulaştı. Netanyahu'nun New York'a gidişi nedeniyle Gazze savaşını protesto eden çok sayıda kişi, BM Genel Merkezi yakınlarında toplandı. 

Manhattan'daki BM binası yakınlarında toplanan grup, Netanyahu'nun gece İsrail'den uçakla gelişini protesto etti. Grubun üyeleri arasında Yahudiler de bulunuyordu. 

Protesto gösterisinde kalabalığa hitap eden bir eylemci, “Netanyahu'nun cuma günü tıpkı İsraillilere söylediği gibi dünyaya yalan söyleyeceğini” söyledi.  Konuşmacı, “Çocukları öldürmeyi bırakın, savaşı bitirin, anlaşmayı imzalayın, rehineleri eve getirin” diye devam etti.

Kalabalık, “rehineleri eve getirin” ve “savaşı bitirin” yazılı pankartlar taşıdı ve Netanyahu'nun adı bir konuşmada geçtiğinde kalabalık “utanç, utanç, utanç” sloganları attı.

Netanyahu'nun otelinin önünde de protestolar planlanıyor

Protestoyu organize eden gruplardan biri olan New York Jewish Agenda'nın İcra Direktörü Phylisa Wisdom, koalisyonun Netanyahu'ya Gazze'deki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varması ve geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'in güneyine Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırıda alınan İsrailli rehinelerin geri getirilmesi çağrısında bulunmak için bir araya geldiğini söyledi.

Wisdom, “Diplomatik bir çözümden başka bir çözüm yok ve bu mesajın Netanyahu'ya, hükümetimize ve İsrailli ve Filistinlilerin yaşamlarını önemseyen tüm barış müttefiklerine ulaştığından emin oluyoruz” dedi. Wisdom, grupların Netanyahu'nun otelinin önünde de protesto gösterileri düzenlemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

Rehine yakını da eylemdeydi

Her ne kadar dikkatler bu hafta İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü askeri harekâta çevrilmiş ve uluslararası liderler İsrail'e her iki cephede de ateşkes için müzakere çağrısında bulunmuş olsa da Netanyahu'ya yönelik protestolar esas olarak Gazze'de neredeyse bir yıldır devam eden savaşa odaklandı.

Kalabalığın arasında 79 yaşındaki amcası 7 Ekim'de militanlar tarafından İsrail'den kaçırılan ve cesedinin İsrail ordusu tarafından bulunduğu Ağustos ayına kadar Gazze'de rehin tutulan Zahiro Shahar Mor da vardı.

Shahar Mor, Guardian'a yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun ziyaretine denk gelecek şekilde Salı günü İsrail'den New York'a uçtuğunu ve Netanyahu'nun “aslında sorumluluğunun bulunduğu” İsrail yerine New York'ta olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Bir saat kadar sonra, sadece birkaç blok ötede, çoğu Filistin bayrakları taşıyan ve kefiye giyen 300'den fazla Filistin yanlısı protestocu, Netanyahu'nun ziyaretini protesto etmek için BM binasına gitmeden önce Beşinci Cadde'deki New York halk kütüphanesinin önünde toplandı. Kalabalık, “Özgür Filistin” yazılı pankartlar ve İsrail başbakanını savaş suçlusu olmakla suçlayan ve ABD'den İsrail'e askeri yardımı kesmesini isteyen dövizler taşıdı.

Diğer protesto pankartlarında “ABD'nin İsrail'e yaptığı tüm yardımlara son verin”, “savaş makinesini durdurun”, “rehineleri eve getirin” ve “Netanyahu'yu Lahey'e gönderin” yazıyordu.

Eylemde polis, göstericileri gözaltına aldı.