Dünya

İsrail, Filistinlilere ayrılan 'yardım bölgesi'nin kısmen boşaltılmasını istedi

Bölgedekiler, İsrail'in tahliye emrinden hemen sonra saldırılara başladığını belirtti

22 Temmuz 2024 12:45

T24 Dış Haberler

İsrail Gazze'deki insani yardım bölgesinin bir kısmının boşaltılmasını emretti.

İsrail ordusu Filistinli silahlı gruplara karşı düzenleyeceği operasyon öncesi Gazze'nin güneyindeki insani yardım bölgesinin geçici olarak tahliye edilmesini emretti.

İsrail ordusu, Han Yunus kentinde "şiddetli terör faliyetleri ve roket ateşi tespit ettikleri" iddiasıyla bölge sakinlerini El-Mevasi bölgesine yönlendirdi.

Filistinliler ise bu emrin peşi sıra İsrail ordusunun yoğun hava saldırılarının başladığını bildirdi.Gazze'de Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı, aralarında altı çocuk ve dört kadının da bulunduğu en az 14 kişinin öldüğünü açıkladı.

Bu ayın başında İsrail ordusunun Han Yunus'un diğer doğu mahalleleri ile yakın kasaba ve köyler için yeni bir tahliye emri çıkarmasının ardından on binlerce kişi bir kez daha yerinden edildi.

13 Temmuz'da Gazze Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın askeri kanadının lideri olan Muhammed Deif'i hedef alan El-Mevasi'deki bir saldırıda 90'dan fazla kişinin öldüğünü açıkladı. İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada ölenler arasında Deif'in de bulunduğuna dair "artan işaretler" olduğunu ancak Hamas'ın durumu gizlediği söylendi.

Pazartesi günü yaşanan bir başka gelişmede ise Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) başkanı, İsrail güçlerini Gazze'ye gitmekte olan bir BM konvoyuna ateş açmakla suçladı. Vurulan aracın ciddi bir şekilde hasar gördüğü ancak BM personellerinin hayatta olduğu bildirilirken sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini de konuşmasına ekledi.