Dünya Basınında Bugün

İsrail, Lübnan'a yönelik kara harekâtını başlattı, Netanyahu İran'ı uyardı: Hedefimizdesiniz | Dünya Basınında Bugün

01 Ekim 2024 09:16

T24 Dış Haberler

The Wall Street Journal, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekâtını başlattığını duyururken, Netanyahu İran'a "hedefimizdesiniz" uyarısında bulundu. ABD, İsrail'in kara hârekatına yönelik planlarından haberdar olduğunu ifade ederken, Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki İsrail birliklerini topçu ateşiyle hedef aldığını söyledi. 

1 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Wall Street Journal | İsrail, Lübnan kara harekâtına başladı

Hizbullah lideri Nasrallah'ın ölümünün ardından İsrail, Lübnan'a yönelik kara harekâtını başlattı ve saldırılarını hızla yoğunlaştırdı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Hizbullah hedeflerine yönelik sınırlı ve hedefli saldırılar başladı. Hava kuvvetleri ve topçu birlikleri operasyona destek veriyor. Hedef İsrail'in kuzeyine tehdit oluşturan noktalar." ifadelerine yer verildi. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail saldırıları son haftalarda ülkede binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. 

The Daily Telegraph | Netanyahu İran'ı uyardı: Hedefimizdesiniz

İsrail, Lübnan'a yönelik kara harekâtı başlatırken, Netanyahu İran'ı "ulaşamayacağımız hiçbir yer yok" diyerek uyardı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Askerlere işgale hazırlanma emri verildikten sonra İsrail'in Orta Doğu'da saldıramayacağı bir yer yok" ifadelerini kullandı. Netanyahu, İran'ın rejimle doğrudan bir savaşın olası bir öncüsü olarak "uçuruma" doğru gittiğini söyledi. 

The Guardian | ABD, İsrail'in kara harekâtını duyurdu

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Lübnan'da Hizbullah'ı hedef alan sınırlı kara operasyonları yürüttüğü ve iki ülke arasındaki sınır boyunca yoğun topçu ateşlerinin sürdüğü bildirildi. Miller, "Şu anda yürütülen ve Hizbullah'ın sınıra yakın alt yapısını hedef alan operasyonlar hakkında bilgi sahibiyiz" diye konuştu.

Al Arabiya | Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki İsrail birliklerini topçu ateşiyle hedef aldığını söyledi

Hizbullah, Metula'daki sınırda İsrail askerlerini topçu ateşiyle hedef aldığını söylerken İsrail'in Lübnan'a kara harekâtı başlattığı yönündeki duyurusuna değinmedi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Metula ve Avivim bölgelerinde siren seslerinin ardından mermilerin ateşlendiği belirtilirken, mermilerden bazılarının engellendiği, bazılarının da açık alanlara düştüğü belirtildi.