Dünya

İsrail ordusu: Hamas'ın askerî kanadı El Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif hava saldırısında öldürüldü

Deif'in 13 Temmuz'da Han Yunus'a düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü bildirildi

01 Ağustos 2024 11:55

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, 13 Temmuz'da Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında Hamas'ın askerî kanadı El Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif'i öldürdüğünü açıkladı. Hamas'tan henüz Deif'in öldürülmesine ilişkin resmî bir açıklama gelmedi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın askerî kanadı El Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta öldürüldüğünü duyurdu. Ordu, son birkaç saat içinde Deif'in öldürüldüğünü doğrulayan bir istihbarat elde ettiklerini açıkladı. 

Deif, 13 Temmuz'da Han Yunus'ta Hamas'ın Han Yunus Komutanı Rafa'a Salameh'e ait bir yerleşkeye düzenlenen saldırıda hedef alınmıştı. Saldırıdan bir gün sonra Salameh'in ölümü ordu tarafından teyit edildi ancak IDF, Deif ile ilgili son bilgiye sahip olmadığını açıkladı. Ordu Deif'in Salameh'e ait yerleşkeye geldiğini gösteren istihbaratının doğru olduğuna ve ikilinin saldırı esnasında beraber olduğuna inanıyordu.

20 yılı aşkın bir süredir El Kassam Tugayları'na komuta eden 58 yaşındaki Deif, uzun süredir İsrail tarafından en çok aranan üst düzey komutanlar arasındaydı. Deif ayrıca 7 Ekim saldırısının mimarlarından biri. Ayrıca Hamas militanlarının Gazze'den İsrail'e girmesini sağlayan tünellerin inşasına yardımcı olduğu da biliniyor.

Operasyon görüntüleri yayımlandı

İsrail ordusu ayrıca, Salameh ile birlikte Han Yunus'taki konutta bulunduğuna inandığını Muhammed Deif'in öldürüldüğü operasyonunun görüntülerini de yayımladı. 

İsrail Savunma Bakanı: Hamas'ın yok edilmesi yolunda büyük bir adım

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, X hesabından, Muhammed Deif'in fotoğrafının üstünün çizildiği bir fotoğraf paylaştı ve Hamas komutanının öldürülmesinin "Hamas'ın yok edilmesi yolunda büyük bir adım olduğunu" söyledi. 

"Gazze'nin Bin Ladin'i, usta katil Muhammed Deif'in 13 Temmuz 2024'te öldürülmesi, Hamas'ın askeri ve hükümet örgütü olarak kökünü kazıma ve belirlediğimiz savaş hedeflerine ulaşma yolunda büyük bir adımdır" diye yazan Gallant, Hamas'ın örgüt şemasını gösteren duvar çizelgesinden Deif'in üzerini siyah bir kalemle çizdiği anlaşılan bir fotoğraf paylaştı. 

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Deif'in fotoğrafının üstünü çiziyor

Gallant şöyle devam etti:

"Gerçekleştirilen yüksek kaliteli ve hassas operasyon, IDF ile Shin Bet arasındaki en iyi işbirliği sayesinde mümkün oldu. Operasyonun sonuçları Hamas'ın dağılmakta olan bir örgüt olduğunu ve teröristlerin teslim olmak ile ölmek arasında bir seçim yapması gerektiğini açıkça ortaya koymuştur. 7 Ekim katliamının planlayıcılarından faillerine kadar güvenlik sistemi Hamas teröristlerinin peşini bırakmayacak ve görev tamamlanana kadar da durmayacak"

Muhalefet lideri Lapid: Askerî başarılar siyasi başarılara dönüştürülmeli

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, Deif'in öldürülmesinden "memnuniyet duyduklarını" belirtti. Lapid, "IDF, Shin Bet ve güvenlik güçlerini Muhammed Deif'in başarılı bir şekilde ortadan kaldırılmasından dolayı kutluyorum"  dedi ve şöyle devam etti: 

"Bu eşi benzeri görülmemiş derecede önemli bir askeri başarıdır. [İsrail'in askeri başarıları stratejik siyasi başarılara dönüştürülmeli ve rehinelerin derhal eve getirilmesi için her şey yapılmalıdır"

Muhammed Deif kimdir?

1948 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra kurulan Han Yunus Mülteci Kampı'nda 1965 yılında doğan Muhammad Masri, 1987'deki ilk İntifada ya da Filistin ayaklanması sırasında Hamas'a katıldıktan sonra Muhammed Deif olarak tanınmaya başlandı. 

Deif, fizik, kimya ve biyoloji okuduğu Gazze'deki İslam Üniversitesi'nden fen bilimleri diplomasına sahip. Üniversitenin eğlence komitesine başkanlık ettiği ve bu kapsamda sık sık sahneye çıktığı biliniyor. 

Deif 1990'larda Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın kurucularından biri ve 20 yıldan fazla bir süre askerî kanadı yönetti. Ayrıca onlarca İsraillinin ölümüne yol açan intihar saldırılarını planlayan kilit isimlerden biri olduğu söyleniyor.

İsrail onu ve Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen saldırıların baş mimarları olarak tanımladı. Zira Hamas da 7 Ekim'de nadir görülen bir şekilde Deif'in ses kaydını yayımlamıştı ve Deif de "Aksa Tufanı Operasyonu"nu duyurmuştu. 58 yaşındaki Deif nadiren konuşuyor ya da kamuoyu önüne çıkıyor. 

Ne olmuştu? 

Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye, 30 Temmuz'u 31 Temmuz'a bağlayan gece İran'ın başkenti Tahran'da hedef alındığı bir saldırıda öldürülmüştü.

TIKLAYIN | Hamas'ın siyasi lideri Haniye, Tahran'daki evine yapılan baskında öldürüldü

TIKLAYIN | Suikast sonucu öldürülen Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye kimdir?

Haniye, Tahran'a İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gitmişti.

TIKLAYIN | Haniye'nin naaşı Tahran'da düzenlenecek törenin ardından Katar'da toprağa verilecek

Ankara'dan ilk açıklama

Haniye'nin öldürülmesinin ardından Ankara'dan yapılan ilk resmi açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" denilmişti. 

TIKLAYIN | Dışişleri, Haniye'nin öldürülmesini kınadı: Uluslararası toplum İsrail'e karşı harekete geçmezse bölgemizde daha büyük çatışmalar olacak

"(İsrail Başbakanı) Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir" denilen açıklamada, "Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır" ifadeleri de kullanılmıştı.

Türkiye ile yakın ilişkileri bulunuyordu

Haniye'nin Türkiye ile de yakın ilişkileri olduğu biliniyordu. Haniye, son olarak 20 Nisan'da Gazze'ye saldırılar sürdüğü sırada İstanbul'a gelmiş, Dolmabahçe Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katılmıştı. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Haniye ile Katar'da yaptığı görüşmelerin yanı sıra sık sık telefon görüşmeleri gerçekleştiriyordu. 
 
Haniye, Türkiye ziyareti sırasında birçok siyasi parti lideriyle de bir araya gelmişti.
 
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta Haniye'nin Türkiye Büyük Meclisi'nde konuşma yapması için çağrı yapmıştı.