Dünya Basınında Bugün

İsrail ordusunun Refah kamp saldırısına uluslararası tepkiler büyüyor; Tel Aviv, güney kentinden çekilmeyi tartışmıyor | Dünya Basınında Bugün

28 Mayıs 2024 09:37

T24 Dış Haberler

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer kendisini sosyalist ilan etti. İsrail ordusunun Refah'taki BM kampına yönelik hava saldırısında 45 Filistinli hayatını kaybetti. Ölü ve yaralı çocuk görüntüleri dünya liderlerinin tepkisine yol açtı. Saldırı ve görüntülerin, ateşkes görüşmelerini tehlikeye atmasından endişe ediliyor. Netanyahu Refah'taki kamp saldırısında onlarca kişinin öldürülmesinin "trajik bir kaza" olduğunu söyledi ancak İsrail'in Gazze'nin güneyindeki saldırılarını durduracağına dair bir işaret vermedi. Mısır Askeri Sözcüsü, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısı yakınlarında meydana gelen silahlı saldırıda Mısır güvenlik güçlerinden bir kişinin öldüğünü ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi. İsrail ordusu da İsrail ve Mısır askerleri arasında ateş açıldığı yönündeki haberleri araştırdığını belirtmişti. İsrail'in Yunanistan Büyükelçisi Noam Katz, ana muhalefet SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis'in Batı Şeria ziyaretini eleştirdi. Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Asya ülkesini ziyareti sırasında imzalanan bir anlaşmanın parçası olarak Özbekistan'ın küçük ölçekli nükleer reaktörler inşa etmesine yardımcı olacak.

28 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Keir Starmer kendini sosyalist ilan etti

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer kendisini sosyalist ilan etti.

Dün seçim kampanyasının ilk önemli konuşmasında İşçi Partisi lideri, partiyi "kalıcı olarak" değiştirdiğinde ısrar ederek solcu selefi Jeremy Corbyn ile arasına mesafe koymaya çalıştı. Starmer daha sonra kendisine sosyalist olarak ilan etti.


The Guardian | İsrail'in Refah kampına düzenlediği hava saldırısında onlarca kişinin ölmesinin ardından küresel öfke

Refah'ta yerlerinden edilmiş insanların kaldığı BM kampında büyük bir yangına neden olan İsrail hava saldırısında 45 kişi öldü. Ölü ve yaralı çocuk görüntüleri dünya liderlerinin tepkisine yol açtı. Saldırı ve görüntülerin, ateşkes görüşmelerini tehlikeye atmasından endişe ediliyor. 

Hayatını kaybedenlerin çoğu çocuk, kadın ve yaşlılar. 


The New York Times | İsrail Refah hamlesinde herhangi bir değişiklik belirtisi göstermiyor

Uluslararası kınamalar artarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu kampta onlarca kişinin öldürülmesinin "trajik bir kaza" olduğunu söyledi ancak İsrail'in Gazze'nin güneyindeki saldırılarını durduracağına dair bir işaret vermedi.

İsrail ordusu Pazar günü Refah'ta gerçekleştirilen saldırının hedefinin bir Hamas yerleşkesi olduğunu ve burada bir komutan ile bir başka üst düzey militan yetkilinin hedef alınması için "hassas mühimmatlar" kullanıldığını açıkladı.


Al Arabiya | Refah sınırında Mısırlı güvenlik görevlisi vurularak öldürüldü; Tel Aviv ve Kahire olayı soruşturuyor

Mısır Askeri Sözcüsü, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısı yakınlarında meydana gelen silahlı saldırıda Mısır güvenlik güçlerinden bir kişinin öldüğünü ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

İsrail ordusu da İsrail ve Mısır askerleri arasında ateş açıldığı yönündeki haberleri araştırdığını belirtmişti.

Mısırlı iki güvenlik kaynağı, yapılan ilk incelemelerin, bir gözetleme kulesinde görevli Mısırlı askerin, İsrail askerlerini taşıyan zırhlı bir aracın sınır hattını geçtiğini görünce tepki gösterdiğini ve askerlerin birkaç Filistinliyi takip ederek öldürdüğünü gösterdiğini söyledi.


eKathimerini | İsrail'in Yunanistan Büyükelçisi, Kasselakis'in Batı Şeria ziyaretini 'kayıp fırsat' olarak nitelendirdi

İsrail'in Yunanistan Büyükelçisi Noam Katz, ana muhalefet SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis'in Batı Şeria ziyaretini eleştirdi.

Katz, ziyareti Kasselakis'in bir fark yaratması için "kaçırılmış bir fırsat" olarak nitelendirdi. Katz, Kasselakis'in her iki tarafla da konuşması gerektiğini sözlerine ekledi.


The Moscow Times | Rusya Özbekistan'da nükleer reaktörler inşa edecek

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Asya ülkesini ziyareti sırasında imzalanan bir anlaşmanın parçası olarak Özbekistan'ın küçük ölçekli nükleer reaktörler inşa etmesine yardımcı olacak.

Moskova ve Taşkent 2018 yılından bu yana, dünyanın beşinci büyük uranyum tedarikçisi olan Özbekistan'da ilk nükleer enerji santralinin inşası için görüşmeler yürütüyor.

Tahmini fiyatı 13 milyar dolar civarında olan projenin büyük ölçüde Rus kredisiyle finanse edilmesi bekleniyor.