Dünya

İsrail ordusunun Refah saldırısında ölü sayısı 45 oldu; Netanyahu 'trajik bir hata' dedi

Gazze'deki sağlık yetkilileri, ölenlerin yarısından fazlasının kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirterek, ağır yanıklar nedeniyle ölü sayısının artabileceğini söyledi

28 Mayıs 2024 07:28

T24 Dış Haberler

Gazze'nin güney kenti Refah'taki İsrail ordusu saldırısında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 45'e yükseldi. İsrailli yetkililer, dün yaptıkları açıklamada İsrail'in bir hava saldırısının Refah'taki çadır kampında "yangına neden olduğunu" iddia etti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının sivil kayıplara yol açma amacı taşımadığını savundu. Parlamentoda yaptığı ve muhalefet milletvekillerinin bağırışlarıyla kesilen konuşmasında Netanyahu, "Refah'ta savaşçı olmayan yaklaşık 1 milyon kişiyi tahliye ettik ve savaşçı olmayanlara zarar vermemek için azami çaba göstermemize rağmen maalesef bir şeyler trajik bir şekilde yanlış gitti" dedi.

Aileler uyumaya hazırlanıyordu

Saldırıdan kurtulanlar, İsrail güçlerinin iki hafta önce Refah'ın doğusunda başlattığı kara harekâtının ardından binlerce kişinin sığındığı Tel Al-Sultan mahallesini vurduğunda ailelerin uyumaya hazırlandığını söyledi.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, ölenlerin yarısından fazlasının kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirterek, ağır yanıklar nedeniyle ölü sayısının artabileceğini söyledi.

ABD'den açıklama

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, "İsrail'in Hamas'ın peşinden gitmeye hakkı var ve bu saldırıda İsrailli sivillere yönelik saldırılardan sorumlu iki üst düzey Hamas teröristinin öldürülmesini anlayışla karşılıyoruz. Ancak daha önce de açıkladığımız gibi İsrail sivilleri korumak için mümkün olan her türlü tedbiri almalıdır" açıklamasında bulundu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İsrail'in son saldırıları karşısında "öfkelendiğini" söyledi ve "Bu operasyonlar durmalı. Refah'ta Filistinli siviller için güvenli bölge yok" dedi.

BM yetkililerinden açıklamalar

Birleşmiş Miller (BM) Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Başkanı Catherine Russel ve BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Grifftihs, İsrail ordusunun hafta sonu Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu.

BM Genel Kurul Başkanı Francis, X'teki kurumsal hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Refah'a yönelik saldırısında dehşete düştüm; bildirildiğine göre barınak ve güvenlik bulma umuduyla en az 45 kişi öldü." diye yazdı.

"İsrail'i UAD'nin (Uluslararası Adalet Divanı) emirlerine uymaya çağırıyorum." ifadesine yer veren Francis, Gazze'de "siviller için güvenli bir yer kalmadığını" belirtirken saldırıların "durdurulması" çağrısında bulundu.

UNICEF Başkanı Russel da, aynı platformdaki paylaşımında, "Refah'ta bombalanan çadırlardan çıkan yanmış çocuk ve ailelerin görüntüleri hepimizi şok ediyor. Derme çatma çadırlarda barınan çocukların öldürüldüğü yönündeki haberler vicdana sığmaz." ifadelerine yer verdi.

Russel, "7 aydan fazla bir süredir, binlerce çocuğun ölmesine veya yaralanmasına neden olan bu trajediye tanık olduk." diye yazdı.

"Bu tür bir cezasızlık devam edemez"

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths X'te, Gazze'deki mülteci kampına yapılan saldırı hakkında, "İsrail'in dün gece Refah'a düzenlediği hava saldırısında, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda kişinin diri diri yakıldığı bildirildi." ifadelerini kullandı.

"Bu tür bir cezasızlık devam edemez." diyen Griffiths, sivillerin korunarak onlara "güvenli bir yer sağlanması" ve "yardımların ulaşmasına izin verilmesi" yönünde çağrıda bulundu.