Dünya

İsrail Savaş Kabinesi'nden Gantz ve Eisenkot, Netanyahu hükümetinden istifa etti: Zafere ilerlememizi engelliyor

09 Haziran 2024 21:15

İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Gazze'deki savaş yönetimi gerekçesiyle Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden istifa etti. İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un da istifa ettiği bildirildi.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, savaş kabinesinden ayrıldığını açıkladı. Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı da "cesur olmaya ve doğru olanı yapmaya" çağıran Gantz, Netanyahu'ya da seçim tarihini belirleme çağrısı yaptı.

Reuters'ta yer alan habere göre, Netanyahu, Gantz'a "cepheyi terk etmemesi" çağrısında bulunan kısa bir açıklama yaptı. Ancak bir basın toplantısı düzenleyen Gantz, "Netanyahu bizim Gazze'de gerçek zafere doğru ilerlememizi, stratejik kararların alınmasını engelliyor. Bu nedenle bugün olağanüstü hal hükümetinden üzüntüyle ama tam bir güvenle ayrılıyoruz"  dedi.

Gantz, Başbakan Netanyahu'ya seçim tarihini belirleme çağrısı yaptı. Ayrıca Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı da "cesur olmaya ve doğru olanı yapmaya" çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ortaya koyduğu esir takası teklifini desteklediğini belirten Gantz, Netanyahu’dan bu anlaşmayı sağlaması için cesaretli olmasını istedi.

Gantz, 18 Mayıs'ta Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar sonrasına ilişkin 8 Haziran'a kadar bir planı onaylamaması halinde partisinin hükümetten çekileceği tehdidinde bulunmuştu.

Bir istifa daha

İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un da Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın ardından  Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hâl hükümetinden istifa ettiği belirtildi.

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Eisenkot, Başbakan Netanyahu’ya istifa mektubunu sundu.

Eisenkot, mektubunda, "Başbakanlığını yaptığınız kabine, savaşın hedeflerine ulaşması için gerekli kararları almadı" ifadesini kullandı.

Bu kararların alınmamasının İsrail’in stratejik durumuna ve ulusal güvenliğine zarar verdiğini vurgulayan Eisenkot, Netanyahu’ya hitaben, "Son dönemde aldığınız kararların ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını gördük" dedi.

Netanyahu’dan Gantz’a sert eleştiri: Ey Benny!

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz’ı “istifa kararını doğru zamanda almamakla” eleştirdi.

Netanyahu, sosyal medya platformu X’teki hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Ey Benny (Gantz), İsrail birçok cephede varoluşsal bir savaş veriyor. Şimdi bu durumu bırakmanın zamanı değil, güçlerini birleştirmenin zamanıdır” dedi.

Kapısının Siyonist partilere açık olduğuna dikkati çeken Netanyahu, “Kapım, düşmanlarımıza karşı zafer kazanmaya ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaya hazır her Siyonist partiye açık olacaktır” ifadelerini kullandı.