Dünya

İsrail, Suriye’de askeri tesisleri tekrar vurdu, Şam’ın yeni yönetimi İsrai’in saldırılarını BM’ye taşıdı

Dürziler, İsrail’e katılmak istiyor

Fotoğraf: Bekir Kasım/AA

14 Aralık 2024 18:19

İsrail, Suriye ordusundan kalma silah ve mühimmatları imha etmek amacıyla Suriye’de saldırılarına devam ederken Şam’ın yeni yönetimi, saldırıları BM’ye taşıdı. Açıklamada, İsrail’e “Suriye topraklarından çekil” çağrısı yapıldı.

Suriye’nin güneyinde ve Lübnan’ın Golan bölgesinde yaşayan yaşayan Dürziler ise İsrail’e katılma kararı aldı. İsrail yönetimine katılmak için görüşmeler yapılıyor.

Esad yönetiminin sona ermesi sonrası Suriye’den çekilme kararı alan Rusya da ülkenin birçok bölgesindeki askeri tesisleri boşaltarak Tartus’taki Hmyemin üssüne taşınıyor. Askeri araç ve silahlar havaalanına inen kargo uçakları ile Rusya’ya taşınıyor.

NE OLMUŞTU | Beşar Esad devrildi, HTŞ iktidarda; neler oluyor?

İsrail vurmaya ve alan genişletmeye devam ediyor

İsrail ordusu, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra Suriye ordusunun askeri kapasitesini zayıflatmak amacıyla başlattığı saldırılara bugün yenilerini ekledi. İsrail, bu kapsamda başkent Şam'ın stratejik bölgesi olan Kasyun Dağı çevresinde devrik lider Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın daha önce komuta ettiği 4'ncü tümenin karargahına hava saldırısı düzenledi. İsrail, Hama'nın güneybatısındaki Misyaf ilçesindeki Bilimsel Araştırma Merkezi'ni hedef aldı. Suveyda'nın kuzeyindeki Halhala Askeri Havalimanı da İsrail saldırılarının hedefi oldu. İsrail tankları ise Kuneytra bölgesinde 10 kilometrelik alandaki köylere tanklarla girerek bölgede ilerlemeye devam ediyor.

Yeni Şam yönetimi BM’ye başvurdu

İsrail'in tampon bölgeyi genişletmesi üzerine geçici Suriye hükümeti BM'ye başvurarak, hava saldırıları ve ilerlemenin durdurulması, silahlı güçlerin ülke topraklarından çıkması için harekete geçilmesini istedi. İsrail, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı grupların Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı devirmesinin ardından Suriye'de tampon bölgeyi genişletme kararı aldı. Muhalifler bu kararı, 1974 Çekilme Anlaşması'nın ihlali olarak yorumladı.

“Çekilme, güvenlik sağlandıktan sonra olacak”

Esad yönetiminin devrilmesi sonrası İsrail, eski Suriye ordusu tarafından terk edilen kimyasal silah tesislerine ve askeri üslere yönelik çok sayıda hedefli saldırı düzenledi. İsrail Başbakanlık Ofisi, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Suriye rejiminin çökmesiyle İsrail sınırında oluşan boşluğu cihatçı grupların doldurmasına izin vermeyeceğini duyurmuştu. İsrail ordusunun, tampon bölgeye girmesi ve İsrail sınırına yakın stratejik noktaların kontrolünü ele geçirmesini bu gerekçe ile açıklanmıştı. Açıklamada, “Bu konuşlanma, 1974 anlaşmasına bağlı bir güç kurulana ve sınırımızda güvenlik sağlanana kadar devam edecek geçicidir" denilmişti.

Dürziler, İsrail’e ilhak olmak için başvurdu

Esad yönetimine karşı silahlı isyan başlatan gruplar arasında yer alan gruplar arasında Suriye Durzileri de yer aldı. Diğer silahlı gruplarla birlikte ülkenin güneyinden Şam’a ilerleyen Dürziler, İsrail’in Lübnan’ın Golan Tepeleri’nden geçip Kuneytra bölgesinde tampon bölge oluşturması sonrası İsrail yönetimi ile temaslarını arttırdı. Başbakan Binyamin Netanyahu dahil, İsrail’de her kademedeki yönetimle görüşmeler yapan Dürziler, önceki gün Suriye’nin Golan bölgesinin Hader köyünde ileri gelenlerin katıldığı bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası bölgenin, İsrail Golan'ına katılması yönünde alınan karar, bir açıklama ile duyuruldu.

Koruma talep ettiler

Bir bölümü Suriye’de yaşayan Dürzilerin bazı grupları, özellikle Golan bölgesinde Esad yönetimine destek veriyorlardı. Golan’ın yanı sıra Suriye’nin güneydeki Kuneytra, Suveyda ve çevresinde yaşayan Dürzi grupları ise, Suriye’nin yeni yönetiminde yer alacak İslami grupların, kendilerine yönelik harekete geçmesinden çekindikleri için İsrail’in kendilerini korumasını talep ediyor.

Ruslar, ülkenin dört bir yanından ayrılıyor

Suriye'de yeni dönemin başlamasının ardından birçok kentte bulunan Rus askerleri de bulundukları bölgelerden ayrılmaya başladı. Kuzeydoğu Suriye dahil ülkenin birçok noktadan çekilmeyi sürdüren Rusya, son olarak Şam'dan da ayrıldı. Rus askerleri de başkentten ayrılarak Tartus şehrinde bulunan Rusya’nın kullandığı Hmeymin Üssü'ne gitti.

Şam'da hazırlıklarını tamamladıktan sonra Rus askerlerinin bulunduğu onlarca askeri ve zırhlı araç, konvoy halinde şehirden ayrıldı. Başkent Şam'dan çıkan araçlar Tartus'ta bulunan üsse hareket ederken, konvoyu gören silahlı gruplar, güzergah üzerinde Rus askerlerine yeni Suriye bayrağı açarak tepki gösterdi.

Rus konvoyu başkent Şam'dan ayrıldıktan sonra Lazkiye Limanı'na yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Hmeymin Üssü'ne ulaştı. Havaalanına ulaşan askeri malzeme ve silahlar kargo uçaklarına yüklendikten sonra Rusya’ya hareket etti.

Hmeymin Üssü'nün Rusya tarafından kullanılmasına yönelik geçici Şam önetimi ile Rus yönetimi arasında görüşmelerin halen sürdüğü bildirildi.

İddia: ABD askerleri, Kobani’ye girdi

Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının saldırı amacıyla Karakozak  bölgesi ile Kobani sınırına büyük sevkiyat yapıldığı duyumları sonrası bölgedeki ABD yönetimi, üslerini harekete geçirdi. Üslerden çıkan zırhlı araç eşliğindeki bir grup ABD askerinin, Kobani’ye giriş yaptığı ileri sürüldü.

NAMIK DURUKAN YAZDI

İsrail, Suriye’de operasyona devam ediyor: Karadan havaya atılan füzelerin yüzde 90'ı imha edildi, SMO grupları Tişrin Barajı’na girdi

MİT Başkanı Kalın Şam’da, büyükelçilik için resmî başvuru | PYD/DSG ile SMO arasında Süleyman Şah türbesi anlaşması

Suriye toprağında İsrail bayrağı dalgalanıyor: Suriye ordusunun yüzde 80’i yok edildi, İsrail bayrağı göndere çekildi

Suriye’de yeni geçici hükümet kuruldu: “Bölünmeyi reddediyoruz, devlet çerçevesi dışında silahlanmaya izin vermeyeceğiz”

"İsrail, tampon bölge Kuneytra’yı geçip Şam’a ilerliyor" iddiası: Münbiç, Kobani ve Rakka bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor, PYD/DSG Deyrizor’dan çekildi

Şam düştü, Esad dönemi sona erdi; gözler Kuzey Doğu Suriye’de

Humus düştü: Hizbullah güçleri Lübnan sınırına çekiliyor, Şam’a kuşatma sürüyor

Şam’ı almak için “operasyon odası” kurdular: HTŞ ve bağlantılı silahlı gruplar Şam’a 10 kilometre yaklaştı

Sembol kent Dera, HTŞ’nin kontrolüne geçti, DSG petrol bölgesi Deyrizor’da kontrolü sağladı; SMO, Münbiç’e saldırı başlattı

Suriye ordusu tüm savaş cephelerinden Şam’a çekiliyor: HTŞ, Humus’a girmek üzere

Münbiç’e büyük saldırı için hazırlık yapılıyor, SMO güçleri Münbiç’e büyük sevkiyat yaptı: Sabah harekat beklentisi

HTŞ, Hama’ya 5 kilometre yaklaştı; birçok ilçe, köy ve askerî tesis HTŞ’nin kontrolüne geçti: Hedefteki Humus alınırsa Şam’ın önü açılacak

PYD/YPG, Fırat’ın batısını boşaltıyor: Tel Rıfat’tan sonra Menbiç’ten de çekiliyorlar

Kuzeybatı Suriye’de şiddetli çatışmalar: Harita değiştiren operasyonda Batı Halep’e yoğun bombardıman

HTŞ liderliğindeki gruplar bir kez daha şehrin kapılarına dayandı; Halep’e 5 kilometre yaklaştılar 

HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’in dış mahallelerine girdi, merkeze ilerliyor: Şam-Halep karayolu da kontrollerine girdi

Rus savaş uçakları Halep'i vurdu: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin kontrolündeki havaalanına saldırı hazırlığı yapıyor

İdlib tamamen HTŞ liderliğindeki silahlı grupların kontrolüne girdi, istikamet Hama: Gruplar kente girmeye başladı

SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgesinde saldırıya geçti; PYD/DSG cepheleri ateş altına alınıyor

Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi: 'Sırada Münbiç var' iddiası

Fırat’ın batısını boşaltıyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İran milislerine sınırlı harekât başlatacak iddiası

Münbiç’e büyük saldırı için hazırlık yapılıyor, SMO güçleri Münbiç’e büyük sevkiyat yaptı

SMO ilerlemesi yavaşladı, Suriye’de Şam güçlerinden sınırlı karşı koyma: ABD güçleri Deyrizor’da alan genişletmek için İranlı gruplara yeni operasyon hazırlığında

Suriye ordusu iki gün sonra geri çekildi; HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar, Hama’ya girdi