Dünya

İsrail üstlenmedi ama Savunma Bakanı Gallant, Mossad’ı tebrik etti: Patlayan telsizlerin yeni üretimi yokmuş, firma sahtecilik konusunda uyarmış!

19 Eylül 2024 11:59

Lübnan'da Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazlarının, bir gün sonra da telsizlerin patlatılmasında gözler İsrail’e çevrilirken ilk kez kullanılan siber saldırıyı ülke yönetimi henüz resmî olarak üstlenmedi. Saldırı sonrası Savunma Bakanı Yoav Gallant, başarılı faaliyetleri nedeniyle MOSSAD’ı övdü. Dün patlatılan telsizlerin ise eski olduğu ve üretimlerinin yapılmadığı bildirildi. Üretici firma tarafından yapılan uyarı amaçlı açıklamada, söz konusu ürünlerin uzun süredir üretilmediğine, bu nedenle sahte modellerde pilin patlama riski bulunduğuna dikkat çekildi.

Lübnan’da salı günü Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması, dün ise yine örgütün kullandığı elde taşınan telsiz cihazlarının dışarıdan müdahale ile patlatılması sonrası kayıplarını toprağa veren örgüt, intikam yemini etti. Saldırıda büyük bölümü başından ve gözünden yaralanan Hizbullah mensupları, tedavi edilmek için uçakla İran’daki hastanelere sevk edilirken İsrail, Güney Lübnan’da örgüt hedeflerine hava harekâtları düzenledi. Hizbullah’a karşı karadan ve havadan kapsamlı harekâtlar için ise hazırlık yapıldığı mesajı verildi.

Hizbullah, 8 Ekim'de İsrail’in kuzey bölgesine saldırması ile başlayan 11 aylık çatışmada en büyük günlük kaybı son iki günde iki patlamada vermiş oldu. İsrail medyasına göre, 2006'da yaşanan İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana örgüt, İsrail’den en büyük darbeyi almış oldu. Hizbullah 11 aydan bu yana roketler, insansız hava araçları ve tanksavar füzeleri kullanarak kuzey İsrail'e saldırılar düzenliyor.

KONU - İsrail'den iki gün üst üste benzeri görülmemiş operasyon: Hizbullah’ın çağrı cihazları ve telsizleri eş zamanlı patlatıldı!

60 bin kişi bölgeyi terk etmiş

Çağrı cihazlarının patlatılmasından bir gün önce, İsrail'in güvenlik kabinesi, savaş hedeflerini Hizbullah’ın tehdidi nedeniyle ülkenin kuzey kesiminden göç eden 60 binden fazla İsraillinin geri dönüşünü de kapsayacak şekilde genişletti. Hizbullah'ın 8 Ekim'de kuzeye saldırı başlatmasının ardından İsrail-Hizbullah arasındaki sınır ötesi savaşın başlamasıyla bu bölgedeki siviller geçtiğimiz yıl ekim ayında tahliye edilmişti.

Tebrik etmiş

Çağrı ve telsiz cihazlarının patlatılmasının sorumluluğunu üstlenmemesine rağmen saldırıların arkasında İsrail'in olduğu yaygın olarak varsayılıyor. İsrail’de yayınlanan The Jerusalem Post gazetesi, dün İsrail Hava Kuvvetleri Üssü’nü ziyaret eden Savunma Bakanı Gallant’ın, saldırılardan dolayı Mossad’ı tebrik ettiğini yazdı. “Gallant, Lübnan'da cihazların patlaması üzerine Mossad'ı tebrik etti” başlığı altında verilen gazetenin haberinde şu ifadelere yer verildi:

“Savunma Bakanı Yoav Gallant, Kuzey'deki durum hakkında yaptığı bir konuşmada, Lübnan'da patlayan bomba haberleriyle bölge çalkalanmaya devam ederken, Mossad'ı ve tüm savunma teşkilatını ‘büyük başarılar’ elde ettikleri için açıkça övdü. Gallant açıkça bunun sorumluluğunu üstlenmedi. Mossad'dan nadiren bahsetmesinin yeni patlama dalgasıyla zamanlaması ve yan yana gelmesi dikkat çekiciydi”

Üretim yapan şirket uyarmış

Çağrı cihazının ardından Hizbullah’ın kullandığı telsizlerin de patlatılması sonrası yapılan incelemede, telsizleri üreten şirketin yazılı açıklama yaparak örgütü uyardığı bildirildi.

The Jerusalem Post gazetesinin New York Times’ı kaynak gösterdiği haberinde, Hizbullah mensuplarının elinde patlayan ICOM IC-V82 model telsizlerin Japon firması ICOM’a ait olduğu, alıcı-verici olarak kullanılan VHF cihazının genellikle telsiz haberleşmesi için kullanıldığı ifade edildi. Ticari ve acil yayınlar için uygun olmayan telsizlerin daha çok meraklıları ve günlük yaşamda telsize ilgi duyan amatörler tarafından kullanıldığına vurgu yapıldı.

Hizbullah mensupları tarafından kullanılan telsizlerin IC-V82 modelinin şirket tarafından üretimine son verildiği bildirildi. Ürünün üretiminden vazgeçilmesi sonrası şirket tarafından telsizleri kullanan ilgili kurum; kuruluş ve çevreleri, uzun süredir üretilmeyen cihazın sahtelerinin piyasaya sürülme konusunda uyarmış. Yapılan uyarıcı açıklamada, üretimi yapılan sahte model cihazların pillerinin patlama riski bulunduğu belirtilmiş.