Dünya

İsrailli gazeteci- yazar Gideon Levy: 6 İsrailli için 40 binden fazla Filistinliden daha fazla yas tutulduğunda...

İsrailli yazar Levy, İsrail'in öldürülen 6 rehine için yas tutmasını değerlendirdi

05 Eylül 2024 08:43

T24 Dış Haberler

İsrail'in önde gelen ana akım gazetelerinden Haaretz'in yazarı gazeteci Gideon Levy, İsrailli 6 rehinenin Gazze Şeridi'nde ölü bulunmasına dünyanın verdiği tepkiyi yorumladığı bir yazı kaleme aldı. "6 İsrailli için 40 binden fazla Filistinliden daha fazla yas tutulduğunda..." başlıklı yazıda Levy, "Bizim altı rehinemiz hikayenin sadece görünen kısmı, savaş kurbanlarının çok küçük bir bölümü. Onların küresel bir hikaye haline gelmesi anlaşılabilir. Daha az anlaşılabilir olan ise onların yaşamları ve ölümlerinin bu kadar geniş yer bulması ile Filistin tarafında kendi yaşlarındaki insanların benzer kaderlerinin tamamen göz ardı edilmesi arasındaki inanılmaz tezat" ifadelerini kullandı. 

"İnanılmaz tezat"

Haaretz'de yayımlanan yazısına "İsrail öldürülen altı rehinenin yasını tutuyor. Dünya da onların yasını tutuyor. İsimleri, resimleri, hayat hikayeleri ve aileleri İsrail'de ve tüm dünyada haber bültenlerine konu oldu. Hersh Goldberg-Polin ve Eden Yerushalmi kendi istekleri dışında, esaretleri ve ölümleriyle ünlü oldular. Dünya onlar için ağladı - ağlamamak mümkün değil: vahşice infaz edilmeden önce esaret altında cehennemi yaşayan altı güzel genç insan" ifadeleriyle başlayan Levy, şöyle devam etti: 

"Ancak bizim altı rehinemiz hikayenin sadece görünen kısmı, savaş kurbanlarının çok küçük bir bölümü. Onların küresel bir hikaye haline gelmesi anlaşılabilir. Daha az anlaşılabilir olan ise onların yaşamları ve ölümlerinin bu kadar geniş yer bulması ile Filistin tarafında kendi yaşlarındaki insanların -onlar kadar suçsuz, zeki ve güzel ve aynı derecede masum kurbanlar- benzer kaderlerinin tamamen göz ardı edilmesi arasındaki inanılmaz tezat"

"İsrailli 'dünyaya' daha çok benziyor"

"Dünya Gazze'nin kaderi karşısında şoke olurken, Filistinli kurbanlara aynı saygıyı göstermedi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Goldberg-Polinler gibi Amerikan vatandaşlığına sahip olsalar bile, şehit düşen Filistinlilerin yakınlarını aramadı. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'in yargılamadan alıkoyduğu binlerce Filistinlinin serbest bırakılması için hiçbir çağrıda bulunmadı. Nova festivalinde öldürülen genç bir İsrailli kadın, dünyada Cibaliya'dan gelen genç bir mülteci kadından daha fazla sempati ve merhamet uyandırıyor. İsrailli 'dünyaya' daha çok benziyor"

"Öldürülmesiyle İsrail'i şoke eden Filistinli henüz doğmadı"

"İsrail kamuoyunda Filistinlilerin çektiği acıların görmezden gelinmesi ve gizlenmesine ilişkin her şey söylendi ve henüz yeterince şey söylenmedi" diye devam eden Levy, "Gazze'de öldürülen, bir yüzü, bir ismi ve bir hayat hikayesi olan ve öldürülmesiyle İsrail'i şoke eden Filistinli henüz doğmadı" ifadelerini kullandı. 

"İsraillilerin kalbi İsrailli kurbanlarla birlikte; bundan daha anlaşılabilir bir şey olamaz ama..."

"Savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen 17 bin çocuğun da umutları, hayalleri ve ölümleriyle yok olan aileleri vardı" diye yazan Levy, şöyle devam etti: 

"İsraillilerin çoğunluğunun ilgisini çekmiyorlar; hatta bir azınlık onların ölümüne seviniyor. İsrail dışındaki dünyada korkunç kurbanlar olarak görülüyorlar, ancak orada bile genellikle ne isimleri ne de yüzleri var.

İsraillilerin kalbi İsrailli kurbanlarla birlikte. Bundan daha anlaşılabilir ya da insani bir şey olamaz. Ancak, on binlerce Filistinli kurbanın tamamen göz ardı edildiği bir ortamda, altı rehine için bu ölçekte bir ulusal ağıt yakılması, hastalıklı ve ahlaksızca bir durumdur: kurbanlar için, hatta öldürülen çocuklar için, yerinden edilen, yetim kalan, hastalanan, açlık çeken ya da uzuvları kesilen çocuklar için bile en ufak bir insanlık belirtisi olmaksızın insanlıktan çıkarma"

"Akıl almaz uçurum belirginleşiyor"

"İsrail rehineleri ve ölüleri için ne kadar çok ağlarsa, ulusal acısı ile Filistinli kurbanlara karşı tamamen kayıtsız kalması arasındaki akıl almaz uçurum o kadar belirginleşiyor. Altı İsrailli rehinenin ölümüyle sarsılan ve 40 bin Filistinlinin ölümüne olan ilgisini endişe verici bir hızla kaybeden dünyanın karşısında Gazzelilerin nasıl hissettiğini tahmin etmek zor değil" diyen Levy, şöyle sordu:

"Ayrıca kaçırılanlardan bahsederken sadece İsrailli rehinelerden bahsediyorlar. Peki ya Gazze Şeridi ve Batı Şeria'dan kaçırılan yüzlerce ve binlerce Filistinli; yargılanmadan tutulan sözde idari tutuklular; 'yasadışı savaşçılar' ve yakalanan ve sayılarını kimsenin bildirmediği masum işçiler?"