Dünya

İsrailli rehine aileleri, resmî 7 Ekim anma törenlerini boykot edecek: Doğru olanı yapın!

Aileler, bunun yerine 7 Ekim’i Gazze sınır bölgesindeki ve güney İsrail'deki topluluklarla birlikte anacaklarını belirtti

22 Ağustos 2024 15:04

T24 Dış Haberler

İsrailli rehine aileleri, uzayan rehine takası müzakereleri nedeniyle Hamas’ın İsrail’e düzenlediği 7 Ekim saldırılarının yıl dönümünde resmî anma törenine katılmayacaklarını açıkladı.

İsrailli rehine ailelerini temsil eden bir grup, Hamas’ın İsrail’e saldırısının birinci yıldönümü olan 7 Ekim’de hükûmetin düzenleyeceği resmî anma törenini boykot etmeyi planlıyor. Aileler, bunun yerine 7 Ekim’i Gazze sınır bölgesindeki ve güney İsrail'deki topluluklarla birlikte anacaklarını belirtti.

"Yüzlerce rehine halen geri dönmedi"

Rehine Aileleri Forumu’ temsilcilerinin çarşamba günü yaptıkları açıklamada, “İsrail hükûmetinin, rehinelerin geri getirilmesindeki belirgin başarısızlığı, bu durumu sonlandırma girişimini imkânsız hale getiriyor. 7 Ekim’den bu yana süreç duraklama aşamasında kaldı” dendi.

Forum ayrıca, “İsrail tarihinin en büyük felaketinde terk edilmemizin üzerinden bir yıl geçti. Yüzlerce rehine halen geri dönmedi ve hayatta kalanlar rehabilitasyon için geri getirilmedi” açıklamasında bulundu.

İsrail hükûmetinin basın ofisinden alınan verilere göre şu anda Gazze’de 36’sının ölü olduğuna inanılan 109 İsrailli rehine olarak tutuluyor.

Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için aylardır devam eden müzakereler ABD, Katar ve Mısır’ın anlaşmaya ulaşma çabalarına rağmen tıkanmış durumda. İsrail, Gazze-Mısır sınırında kontrolün elinde kalmasını ve silahlı kişilerin şeridin güneyinden kuzeyine hareketlerinin kısıtlanmasını talep ederken Hamas bu talepleri reddediyor.

"Doğru olanı yapın"

Rehine aileleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu müzakereleri geciktirmek ve bu şekilde iktidar koalisyonunu güçlü tutmaya çalışmakla suçluyor. Zira, Netanyahu’nun kabinesindeki bazı bakanlar, savaşı sonlandırmayı kabul ederse hükûmeti devirecekleri tehdidinde bulunuyor.

Forum son olarak, “Güvenliğin yeniden sağlanmasını, rehinelerin geri dönüşünü ve 7 Ekim felaketine yol açan başarısızlıkların araştırılmasını talep edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Forumun boykot duyurusu, Gazze sınır bölgesindeki bir dizi kibbutz temsilcisinin anma törenine katılmayacaklarını açıklamasının ardından geldi.