Dünya

İsrailli yerleşimciler, Batı Şeria'daki köyü ateşe verdi; bir kişi öldü, Tel Aviv saldırıyla ilgili soruşturma başlattı

ABD, yerleşimcilerin saldırılarının “kabul edilemez olduğunu ve durması gerektiğini” söyledi

16 Ağustos 2024 08:58

T24 Dış Haberler

Onlarca İsrailli yerleşimci işgal altındaki Batı Şeria'da bir köyde evleri ve arabaları ateşe verdi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılarda bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bazıları maske takan yerleşimcilerin perşembe akşamı Nablus kenti yakınlarındaki Jit köyüne saldırırken taş ve molotof kokteylleri attıklarını açıkladı. 

Filistin Sağlık Bakanlığı, 20'li yaşlarının başında bir köylünün öldüğünü, bir diğerinin de göğsünden ağır yaralandığını duyurdu. IDF, ölüm raporunu inceleyecek ayrıca bir İsrail vatandaşı da gözaltına alındı. 

IDF yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin şiddet ihbarlarının alınmasının ardından “dakikalar içinde” köyde konuşlandığını ve kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını söyledi. Saldırganlar daha sonra Jit'ten uzaklaştırıldı.

IDF, “ciddi olayın” ardından kendi güçleri, İsrail güvenlik teşkilatı Shin Bet ve İsrail polisi tarafından ortak bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

ABD, yerleşimcilerin saldırılarının “kabul edilemez olduğunu ve durması gerektiğini” söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ev ve araçların yandığı, köyün üzerinden duman bulutlarının yükseldiği görülüyor. 

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, “herhangi bir suç eyleminden sorumlu olanların yakalanacağı ve yargılanacağı” belirtildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da X'te yaptığı bir paylaşımda “Bu, yasalara saygılı yerleşimciler topluluğuna ve bir bütün olarak yerleşime ve özellikle hassas ve zor bir dönemde İsrail'in dünyadaki adına ve statüsüne zarar veren aşırı bir azınlıktır" ifadelerini kullandı. 

Birlemiş Milletler İnsani İşler Ofisi OCHA'ya göre Ekim ayından bu yana yerleşimciler tarafından Filistinlilere yönelik binden fazla saldırı düzenlendi ve 660'ı çocuk olmak üzere en az bin 390 kişi yerinden edildi.