Maden mühendisliği mezunları diplomalarını 5 bin 500 lira asgari ücretle kiraya verip başka işlerde çalışıyor. Diplomasını kiralayan bir maden mühendisi, “Maden mühendisliğinde diploma kiralama çok yaygın. Ben de kiraladım. Maden ocağını görmedim. Ocağın bulunduğu Afyon’a hiç gitmedim. Diplomam çalıştı” dedi.
Sözcü’den Sultan Uçar’a konuşan maden mühendisi E.B., “Maden ocağında üretim için yasaya göre maden mühendisi çalıştırmak zorunlu. Maden mühendisinin görevi, ürün çıkarılırken işçilerin can güvenliğini sağlamak için kontroller yapmaktır. Yasaya göre mühendis, tehlikeli bir durumda üretimi anında durdurabilir. Yazılı olarak durdurabilir ama fiziken durduramaz. Çünkü, maaşı patrondan alıyor. İşçilerin can güvenliği riski olsa da, üretimi durduran mühendis işten atılıyor. Ölüm riskine rağmen gözünü kulağını kapatıp, herkes susuyor. Maden mühendisleri için diplomalarını asgari ücretle kiralamak çok yaygın ve sıradanlaştı” diye konuştu.
“Ekonomik nedenlerle, ben de diplomamı asgari ücrete kiraya verdim. Maden ocağını hiç görmedim. Ocağın bulunduğu Afyon'a hiç gitmedim. Diplomam üretim için kullanıldı” diyen E.B., sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul'da bir markette çalışıyordum. Maden mühendisleri, üretimde çok gereksiz, kağıt üstü ve kanuni bir zorunluluk gibi görülüyor. Çoğu maden mühendisi, maden ocaklarında, kantar gibi angarya işte çalıştırılıyor. Maden Mühendisleri Odası belirli bir asgari ücret belirlese de, uyulmuyor. 2018'de SGK, maden mühendisleri için belirlenen asgari ücretin altında maaş verilmemesi uygulamasını çalışan aleyhine tek taraflı feshetti. İşverenler, işçi asgari ücretine bile maden mühendisi çalıştırıyor. Mühendis madene hiç gitmiyor ama diploması madene gidip, kağıt üstünde çalışıyor.”
Düzeltme
"Cumhurbaşkanlığı Üni-Veri Araştırma Raporu’na göre maden mühendislerinin yüzde 80'i kamuda iş bulamıyor."
"Cumhurbaşkanlığı Üni-Veri Araştırma Raporu’na göre maden mühendislerinin yüzde 80'i kamuda iş bulamıyor" ifadesine ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı, "Üni-Veri projesininin Yöntem kısmındaki açıklamaların dikkate alınmadığı ve verilerin yanlış yorumlandığı belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan habere ilişkin olarak şu düzeltme metnine yer verildi:
""Kamuda İşe Yerleşme Oranı" göstergesi Maden Mühendisleri mezunlarının kamuda istihdam edilenleri göstermektedir. Kamu kurumlarının politika, strateji ve hedefleri doğrultusunda hizmet ihtiyacı, mevcut kadro ve personel durumu dikkate alınarak kamu istihdamı sağlanmaktadır. "Maden müzhendisliği mezunları kamuda işe yerleşme oranı yüzde 20'lerde kalırken, yüzde 80'i devlette iş bulamıyor." ifadesinden Maden Mühendisliği mezunlarının tamamının kamuda iş aradığı anlaşılmaktadır. TÜİK verilerine göre 2021 yılında Madencilik sektöründe istihdam edilenlerin Türkiye'deki toplam istihdama oranı yüzde0.51 olarak gerçekleşmiştir. Buna karşılık madencilik sektöründe çalışanların ise yalnızca yüzde 12'si kamu kurumlarında istihdam edilmektedir. Dolayısıyla Maden Mühendisliği bölümlerinden yeni mezun olanlar kamuda işe yerleşme oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Maden Mühendisliği mezunlarının yüzde 80'inin devlette iş bulamadığı ifadesi kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı gütmektedir.
Kaynağı doğrulamayan olayların genelleştirilmesi ve bilimsellikten uzak ifadeler kamuoyunu yanlış yönlendirerek bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Bu bağlamda bahsi geçen ifadelerin bilimsel dayanağının olması büyük önem arz etmektedir."