Esenler’deki fahri müfettiş krizinin ardından Maltepe’de de benzer bir durum yaşandı. Sosyal medyada da tepkilere neden olayda iddiaya göre araçlarını sokak içerisindeki ev ve iş yerlerinin önüne park eden vatandaşlara farklı gerekçelerle fahri trafik müfettişi tarafından cezalar kesildi. Aralıksız ceza yiyen vatandaşlar, sokağa pankart asarak fahri müfettişe tepki gösterdi.
Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Güleçyüz, “Son zamanlarda bu işin sansasyonu çok yapılmaya başladı. Bu cezayı kesenler fahri trafik müfettişi olmayabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor” dedi. Güleçyüz, şu bilgilerin altını çizdi:
“Ceza makbuzunda ‘Not-3’ bölümü yer alır. Bu bölümde kural ihlaline yönelik cezanın kolluk kuvvetleri ya da fahri trafik müfettişleri tarafından kesildiği net bir şekilde yazar. Yani cezayı kesen fahri trafik müfettişi de olmayabilir. Çünkü 2022’de duyurulan bir genelgeyle emniyetin diğer birimlerinde çalışan polislere de ceza yazma yetkisi verildi. Yani narkotik veya asayişte çalışanlar memurlar bile ceza yazabilir. Örneğin iki hafta önce de aynı şeyler oldu. Sonra öğrendik ki cezayı yazan fahri trafik müfettişi değilmiş.”
“Eğer bir kişi, birden fazla cezayı aynı yerde aynı kişilere yazıyorsa, zaten fahri müfettişlik belgesi iptal edilir” diyen Sami Güleçyüz, şöyle devam etti:
“Aynı kişiye birden fazla ceza yazılıyorsa ya da aynı mahalle ve sokakta sürekli aynı cezalar görülüyorsa o cezanın incelenmesi gerekiyor. Eğer ceza fahri trafik müfettişi tarafından kesildiyse haklı mı yoksa haksız mı yazılmış buna da bakmak gerekir. Vatandaşlar Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edebilir. Ne yazık ceza kesmeyi takıntı haline getiren görevlilerin olduğunu da söyleyebilirim.”
Sami Güleçyüz, “Bizler valilik bünyesinde çalışıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı’na bağlıyız. Dernek olarak oto kontrol yapabiliyoruz. Bunun dışında resmi denetimi zaten emniyet yapıyor. Bir kişinin sürekli aynı kişiye aynı yerde aynı saatte kestiği cezalar incelemeye alınıyor. Ama görünen o ki artık denetlemeye daha çok önem verilmesi gerekiyor” dedi.
İstanbul çok kalabalık bir şehir ve trafik en büyük problemlerden biri… Haliyle nüfusun fazla olması vatandaşları araçlarını park edecek yer bulma konusunda zorluyor. Bu doğrultuda park cezalarında biraz daha esnek mi davranılmalı?
Bu soruma “Çok önemli park cezaları dışında biraz daha esnek olunabilir” cevabını veren Sami Güleçyüz, şu ifadeleri kullandı:
“Örneğin çift sıra park, kaldırıma park ya da yaya geçidine park gibi cezalar dışında fahri trafik müfettişlerinden yetkiler alınabilir. Zaten dernek olarak geçtiğimiz günlerde bu konuyla alakalı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunduk. Fahri trafik müfettişleri daha çok insan hayatını etkileyebilecek önemli hatalarla ilgili cezalar yazabilmeli… Kırmızı ışıkta geçmek, makas atmak, ters yola girmek gibi…"
Fahri trafik müfettişi olmak için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu koşullar; en az lise ya da dengi bir okuldan mezuniyet, 30 yaşında veya geçmiş olmak, sürücü belgesinin olması ve trafik kuralları hakkında bilgi sahibi olmak, sağlık sorunlarının bulunmaması, trafik güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak ve bu konuda eğitim almış olmak, mesleğinde dürüst, adil ve sorumlu birisi olmak. Fahri trafik müfettişi olmak için başvuru ise ilgili il veya ilçe trafik komisyonuna yapılıyor. Başvuru için gerekli evraklar ise şöyle; başvuruya dair dilekçe, nüfus cüzdanının fotokopisi, sürücü belgesinin fotokopisi, mezuniyet belgesinin fotokopisi ve sağlık raporu.