14 Nisan 2025 15:06
Saraçhane mitingine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan 278 gençten üçü daha serbsest bıkarıldı. 200 genç geçen hafta serbest bırakılmıştı. Halen 43 gencin daha tutuklu olduğu bildirildi.İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi 19 Mart protestolarına katıldıkları gerekçesiyle 2911 sayılı Toplantı Gösteri ve Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten tutuklu bulunan 3 gencin daha tahliyesine karar verdi. Mahkeme, gençler hakkındaki tüm adli kontrol şartlarını da kaldırdı. Duruşma 18 Nisan'da görülecek. Gençlerin savunmalarına yardımcı olan gönüllü avukat grubuna göre hâlâ 43 genç, aynı gerekçelerle tutuklu bulunuyor. CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerin gözaltına alınmasının ardından ülke genelinde başlayan protestolar nedeniyle İstanbul'da bini aşkın kişi gözaltına alınmış, bunlardan 278 kişi tutuklanmıştı.
Bir hafta içerisinde tahliye kararı verilen ve özgürlüklerine kavuşan genç sayısı 200'ü aştı. CHP'den işkence araştırması CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, protestolarda gözaltına alınan ve tutuklanan gençlere işkence ve kötü muamele yapıldığı iddialarını araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. İddiaların titizlikle araştırılması gerektiğini belirten Demir, "İşkence bir insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur. Bugün mevcut iktidarın gücünü arkasına alıp bana bir şey olmaz zannedenler, günü gelir yaptıklarının hesabını verir" dedi.
Gözaltına alınan gençlerin ifadelerinde işkence ve kötü muamele gördüklerine dair beyanlar bulunduğuna dikkat çeken Demir, "Öğrencilerden bazıları aç bırakıldıklarını, bazıları çıplak aramaya maruz kaldıklarını, bazıları ise darp edildiklerini söylüyor. Bunlar çok ciddi ifadeler. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının bu iddiaları araştırması ve suça karışmış isimleri en hızlı şekilde teşkilattan uzaklaştırması gerekiyor" dedi.
Adalet Bakanı'na tepki İddialara rağmen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "işkence yoktur" şeklinde açıklama yapmasını eleştiren Demir, Tunç'u iddiaların üzerini örtmeye çalışmakla suçladı. İzmir Barosu'nun, Menemen Cezaevi'nde yaşanan işkence ve kötü muamele eylemlerini rapor altına alarak suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Demir, "Ankara'da gözaltına alınan üniversite öğrencisi bir kadın çıplak aramaya maruz kaldığını ifade etti.
Çıplak arama insanlık onuruna aykırı bir muameledir, kanunlarımızda da yeri yoktur. Ne yazık ki kanunda olmayan bu uygulama yaygın bir baskı aracı olarak özellikle muhalifler üzerinde uygulanmakta. Tüm bu iddiaları şeffaf ve derinlemesine araştırmalı ve gerekli cezaların alınmasını sağlamalıyız" diye konuştu.
© Tüm hakları saklıdır.