Çevre

İstanbul'daki taş ocakları bakanlığın durdurma kararına rağmen faaliyetlerine devam ediyor!

11 Şubat 2025 07:29

Güncelleme: 11 Şubat 2025 07:33

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kırkçeşmeler Su Yolu'na verdiği zarar nedeniyle faaliyetleri durdurulma kararı verilen Cebeci taş ocakları, karara uymayarak işletmelerini sürdürüyor. Bölge halkı, karara uymayan taş ocakları hakkında suç duyurusunda bulunarak büyük tepki gösteriyor.

İstanbul’un Sultangazi ilçesindeki Cebeci köyünde bulunan ve uzun yıllardır faaliyet gösteren taş ocakları, Kırkçeşmeler Su İshale Hattı'nın koruma alanını ihlal ettiği gerekçesiyle durdurma kararı almasına rağmen çalışmalarına ara vermiyor. Halk ve çevre savunucuları, "Taş ocaklarının faaliyeti bir gün bile durmadı, tozdan nefes alamıyoruz, zehir soluyoruz. Temiz hava, temiz su hakkımız. Taş ocakları mahkeme kararlarını yok sayarak suç işliyor. Faaliyetler bir an önce durdurulmalı" diyerek endişelerini dile getirdi.

Bir yurttaşın 26 Aralık 2024 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı şikayet üzerine, bakanlığa bağlı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü bölgede inceleme gerçekleştirdi. Yapılan inceleme sonucunda, taş ocaklarının faaliyetlerinin Kırkçeşmeler Su İshale Hattı üzerinde kalması ve koruma alanını ihlal etmesi nedeniyle, konuya ilişkin karar alınıncaya kadar herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmaması gerektiği belirtildi. Ancak, yurttaşlar çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.

BirGün'ün aktardığına göre, mahalle sakinlerinden Merve Sönmez, "Durdurma kararına karşın taş ocaklarının çalışmaları devam ediyor. Hiçbir şekilde mahkeme kararını dikkate almadılar" dedi. Sönmez, "Evimizin hemen karşısında olan taş ocaklarının çalışmalarını görüyoruz. Burada 50-60 yıldır taş ocakları var ve sürekli isim değiştirerek faaliyetlerini sürdürüyorlar. Yetkililerden bir an önce gereğini yapmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Avukat Esma Çağlak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İSKİ tarafından da desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Taş ocaklarının hemen yanı başında İstanbul içme suyu kaynağı olan Alibey Barajı bulunuyor. Taş ocaklarının bu bölgedeki faaliyetleri barajın su seviyesini her geçen yıl hızla düşürüyor. Cebeci'deki taş ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. (BirGün)


Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye'de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı