Gündem

İşte Bakan Uraloğlu'nun Almanya'ya gittiği özel jetin sahibi Rönesans'la yapılan ihalenin detayları

“Sizce bu kadar pahalı araç gereçler ve bunların yüksek maliyetini Rönesans babasının hayrına mı karşılıyor?”

07 Haziran 2024 09:33

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Almanya’daki bir toplantıya gittiği Rönesans isimli şirketin uçağıyla ilgili yapılan ihale sözleşmesinin detaylarını aktardı.

Bakan Uraloğlu’nun ücretsiz olduğunu belirterek işaret ettiği söz konusu sözleşmenin “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep yüksek standartlı demir yolu hattı inşaatı ile elektromekanik sistemlerin temini” olduğu ortaya çıkmıştı. “Gördüm ki Bakanlık birçok ihtiyacını ‘yüklenici’ olan Rönesans’a karşılatmış ve bunu da ihale kapsamında göstermiş” diyen Deniz Zeyrek ihaledeki şu detaylara dikkati çekti:

“- Her türlü masrafı yükleniciye ait olmak üzere şehir içinde kullanılabilecek 20 adet binek/arazi aracı (5 adedi temsile uygun 3.0 lt üzeri olacaktır) idareye tahsis edecektir. 

- Ayrıca bunlara bölge müdürlüğü için de şu ulaşım araçları temin edilecektir:
* En az 16 artı 1 yolcu ve minimum 150 hp güç kapasiteli, yüksekliği 2,8 metreyi geçmeyen klimalı minibüs, üç adet şoförlü.
* En az 19 artı 1 yolcu ve minimum 150 hp güç kapasiteli, yüksekliği 2,8 metreyi geçmeyecek klimalı minibüs, 1 adet şoförlü.

- Araçlar 150 bin kilometreyi doldurursa birebir aynı özelliklere haiz sıfır kilometre araçla değiştirilecektir.  Araçlar arızalanırsa, onarım tamamlanana kadar aynı ulaşım imkanları sağlanacaktır. Yüklenici Araçların yağı yakıtı ve başka tüketim malzemeleri ile ilgili maliyeti, köprü, otoyol, Avrasya Tüneli ve feribot geçiş ücretlerini karşılayacaktır.

- Yüklenici tüm kontrol kabul personelinin tüm ulaşım konaklama iaşe ve ibate bedellerini karşılayacak, personeli layıkıyla ağırlayacaktır.”

Zeyrek söz konusu durumu şu sözlerle eleştirdi:

“Sizce bu kadar pahalı araç gereçler ve bunların yüksek maliyetini Rönesans babasının hayrına mı karşılıyor? Elbette hayır. Alması garanti olan ihalenin teklifine bunları da 'maliyet' olarak yansıtıyor. Bakanlık da ihale bütçesinden kendi ihtiyaçlarını karşılamış oluyor. Adı da tasarruf oluyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu, Rönesans'ın jetiyle Almanya gezisi hakkında açıklama yaptı: Sormanızı isterdim; niye gittin, nereye gittin, özel işine mi gittin