Gündem

İstinaf mahkemesi, Masquerade’deki yangın ile ilgili haklarında soruşturma izni verilen 10 belediye personelinin itirazını reddetti

Karar, ceza soruşturması yapılmasına yeterli bilgi ve belgenin mevcut olduğu gerekçesiyle verildi

20 Ağustos 2024 00:00

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul Gayrettepe’de Masquerade adlı gece kulübünün tadilatı sırasında yaşanan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği, aralarında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz’ın da bulunduğu 10 belediye personelinin itirazı hakkında karar verdi. Belediye personelinin sorumluluğunun tespit edildiği ön inceleme raporunu hatırlatan İstinaf Mahkemesi, dosyada ceza soruşturması için yeterli delil bulunduğu gerekçesiyle itirazı reddetti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul Gayrettepe’de Masquerade adlı gece kulübünün tadilatı sırasında yaşanan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği, aralarında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın da bulunduğu 10 belediye personelinin itirazını görüştü.

Sorumluluğun tespit edildiği ön inceleme raporuna yer verildi

İstinaf Mahkemesi, kararında ön inceleme raporuna yer vererek, mekâna 2006 yılında içkili lokanta, 2011 ve 2018 yılında da diskotek ruhsatı düzenlendiğini ve iş yerinin örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelerce uzaklığı ile genel asayiş ve güvenlik açılarından tetkikinin yapılmasına rağmen 2006’da alınan "yangın bakımından incelenen iş yerlerine ait muayene raporu”nun yenilenmediğini belirtti.

Soruşturma izni verilmesine yönelik itiraz reddedildi

İstinaf Mahkemesi, ayrıca, 2020 yılında da içkili lokanta ruhsatı verildiğini ancak ruhsat verilmeden önce ve verildikten sonra kontrol ve denetim yapılmadığını hatırlatarak, aralarında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın da olduğu 10 kişinin “soruşturma izni verilmesine” yönelik itirazını, dosyada ceza soruşturması için yeterli delil bulunduğu gerekçesiyle reddetti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, kararın bir örneğinin taraflara tebliğ edilmek üzere İstanbul Valiliği'ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Ne olmuştu?

İstanbul Gayrettepe’de geçen nisanda Masquarade adlı gece kulübünde tadilatı sırasında yaşanan yangın sonucu 29 kişinin yaşamını yitirmişti. Yangınla ilgili İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan ön inceleme tamamlanmıştı.

Hem iş yeri açma hem de tadilat yapımı süreciyle ilgili gereken idari işlemleri inceleyen İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz başta olmak üzere ruhsat verme ile itfaiye birimlerinde görev yapan ve evrakta onayları bulunan personelin sorumluluğunun bulunduğunu tespit etmişti.

Müfettişler, hazırladıkları ön inceleme raporu doğrultusunda yaşananlarda görev ihmali bulunanlar hakkında İçişleri Bakanlığı’ndan “soruşturma izni verilmesi”ni talep etmişti. Müfettişlerin bu talebi, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından onaylanmıştı.

Masquarade’de yaşanan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma, geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Savcılık, 29 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, ortaya çıkan iddialar sonrasında 9 şüpheli hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan ayrı ayrı 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.

TOLGA ŞARDAN YAZDI - İşte Masquarade’ın sicili!