07 Nisan 2025 13:20
Güncelleme: 07 Nisan 2025 13:25
İstinaf mahkemesi, hakaret davaları konusunda emsal niteliğinde bir karara imza atarak, “Bahçeli böğürür devran yürür”, “Berkin’i öldürüp annesini yuhalatmak” sözlerinin hakaret olmadığına hükmetti. Kararda, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yönelik ifadelerin kaba söz, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik, Berkin Elvan ile ilgili ifadelerin de eleştiri niteliğinde olduğu vurgulandı.
Hakkında açılmış çok sayıda dava ile gündeme gelen sosyolog Veli Saçılık, 2022’de sosyal medya hesabından siyasetçileri eleştiren mesajlar paylaştı. Saçılık hakkında, bu mesajları nedeniyle MHP lideri Bahçeli ve eski İçişleri Bakanı Soylu’ya “hakaret” ettiği iddiasıyla dava açıldı. Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesi, Bahçeli'ye yönelik "Bahçeli böğürür, devran yürür" sözlerinin muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, Soylu'ya yönelik "Kanla duş alma fantezisi, IŞID canlı bombalarını saniye saniye takip edip engellememek, Berkin'i öldürüp anasını yuhalatmak, barış ortamında oylarımız düşüyor diyerek halkın vekillerini tutuklamak, ‘iki mehmet öldü diye meclis mi açacağız’ demek sizde. Yani sizde çok iş var" şeklindeki sözlerin de hakaret niteliğinde olduğuna hükmetti. Mahkeme, Saçılık’a verdiği cezayı paraya çevirdi ve cezayı ertelemedi.
İtiraz üzerine karar istinaf mahkemesine geldi. İstinaf, hakaret suçları açısından önemli bir karara imza attı. Kararda, şöyle denildi:
“Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir. Diğer yandan siyasetçilere yönelik eleştirilerin izin verilen sınırlarının özel kişilere nazaran daha geniş olduğu gerek iç hukukumuzda gerekse uluslararası mahkeme kararlarında yerleşmiş bir ilkedir.
Somut olayda, sanığın internet ortamında katılanlar hakkında yaptığı yorumlarda yer alan iddianameye konu sözlerin katılanların siyasi kişilikleri de dikkate alındığında, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp katılan Süleyman Soylu'ya yönelik sözlerin siyasi ve ağır eleştiri niteliğinde olduğu, katılan Devlet Bahçeli'ye yönelik sözlerin ise nezaket sınırlarını aşan kaba söz niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden sanığın beraati yerine yazılı şekilde hükümler kurulması…”
İstinaf, bu yorum doğrultusunda Saçılık’ın beraatinin gerektiğine karar verdi ve dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.
© Tüm hakları saklıdır.