T24 Dış Haberler
İsveç, bir dizi Kuran yakma eyleminin ardından artan güvenlik endişeleri nedeniyle terör tehdidi seviyesini mümkün olan en yüksek ikinci seviyeye yükseltti.
The Guardian'ın haberine göre tehdit seviyesini "yüksek tehdit" anlamına gelen üç seviyesinden, beş puanlık ölçekte "yüksek tehdit" anlamına gelen dört seviyesine yükselten İsveç Güvenlik Servisi (Säpo), İsveç'in son aylarda terör eylemleri için "meşru" bir hedeften "öncelikli" bir hedefe dönüştüğünü söyledi.
Bugün Stockholm'de açıklama yapan Säpo Genel Müdürü Charlotte von Essen, İsveç'in radikal İslamcılar için "daha büyük bir odak noktası" haline geldiğini söyledi.
Terör tehdidi seviyesindeki değişimin stratejik ve uzun vadeli bir hamle olduğunu, belirli bir olayla bağlantılı olmadığını söyleyen Essen, İsveç'i İslamofobik bir ülke olarak gösteren kampanyaların tehdidin artmasına katkıda bulunduğunu savundu.
İngiltere, vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunmuştu
İngiltere, Pazar günü İsveç’e gidecek vatandaşlarına ülkede gerçekleştirilen Kuran yakma eylemleri nedeniyle “terör saldırıları olabileceğini belirterek” seyahat uyarısında bulunmuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, güncellediği seyahat tavsiyesinde İsveçli yetkililerin başarılı bir şekilde “planlanan bazı saldırıları önlediğini ve çeşitli tutuklamalar gerçekleştirdiğini” aktarmıştı.
İsveç’in ulusal güvenlik danışmanı olan Henrik Landerholm, İngiltere’nin yaptığı bu uyarının farkında olduklarını belirten açıklamasında, 19 Temmuz’da Irak’taki büyükelçiliklerinin hedef alındığını, 9 Ağustos’ta Lübnan’daki büyükelçiliklerine saldırı teşebbüsü gerçekleştirildiğini ve 1 Ağustos’ta İzmir'deki İsveç Fahri Konsolosluğu çalışanının silahlı saldırıya uğradığını hatırlatarak İsveç’e karşı saldırı tehdidinin yükseldiğini teyit etmişti.
Ülkenin 2016'dan bu yana ilk kez tehdit seviyesini dörde yükseltmesi kararı bir dizi saldırı teşebbüsü ve İngiltere'nin seyahat uyarısının ardından geldi.
İfade özgürlüğü tartışması başlattı
Başbakan Ulf Kristersson'un ülkenin ifade özgürlüğü yasalarının yabancılar tarafından "nefret dolu mesajlar" yaymak amacıyla istismar edildiği uyarısında bulunmasının ardından İsveç kamuoyunda bazı değerlendirmeleri de beraberinde getirdi.
İsveç'in ifade özgürlüğü yasalarına göre yasal olan Kuran yakma protestoları, eylemleri nefret suçu olarak değerlendirenler arasında bu tür yasalara sınır getirilip getirilmemesi gerektiği konusunda bir iç tartışma başlattı.
Hükümet ifade özgürlüğü yasalarını değiştirmeyi reddetti ancak ulusal güvenlik tehdidi oluşturması halinde polisin Kuran yakma eylemlerini durdurabilmesini sağlamak için kamu düzeni yasalarını değiştirmeyi düşündüğünü söyledi.
Temmuz ayı sonunda Säpo, "İsveç'e ve İsveç'in çıkarlarına" yönelik saldırı tehditlerini sürekli olarak ele aldığını ve kutsal kitaplara saygısızlığın "tehdit uyandırıcı bir etkisi" olabileceğini söyledi.