Dünya

İsveç: NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık, TBMM'ye teşekkürler

İsveç'in NATO üyeliği için Macaristan meclisinden de onay alması gerekiyor

24 Ocak 2024 00:02

İsveç'in bir yılı aşkın süredir devam eden NATO'ya üyelik süreci Türkiye adına sonlandı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını bildirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife "ret" oyu verirken, 4 milletvekili "çekimser" oy kullandı. 

Genel Kurul'da 346 oy kullanılırken, AKP, CHP, MHP, Gelecek ve DEVA 'Evet' oyu verdi. İYİ Parti, DEM, TİP, Saadet ve Yeniden Refah Partisi 'Hayır' oyu verdi.

NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç, böylece TBMM'den onay alarak NATO'ya kabul edildi. Böylelikle İsveç'in NATO üyelik başvurusunun Türkiye onay süreci sona erdi. İsveç'in NATO üyeliği için Macaristan meclisinden de onay alması gerekiyor.

Oylamanın ardından ilk yorumu yapan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı'ndan TBMM'ye teşekkür

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise ülkesinin NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilmesine yönelik, "Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek" dedi.

Billström, Dışişleri Bakanlığı konutu önünde düzenlediği basın toplantısında, "TBMM'ye teşekkür ediyorum. Bundan sonra da Türkiye ile NATO'da yakın işbirliği yapacağız. Uzun bir yolculuktu. diye konuştu.

Süreçte, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının beklendiğini belirten Billström, AA muhabirinin, "NATO üyeliğiniz Türkiye ile ilişkilerinize neler katacak? sorusunu şöyle yanıtladı:

"Doğal olarak TBMM'nin onayı daha önce yaptığımız anlaşmaları değerli kıldı. 2022'de NATO Madrid Zirvesi'nde imzaladığımız Üçlü Muhtıra (Türkiye, Finlandiya ve İsveç) ve daha sonra Vilnius'ta yapılan anlaşmada uzlaşmıştık. Bu anlaşmalar devam ediyor. Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek."

TIKLAYIN - Genel Kurul'dan onay çıktı: TBMM'den İsveç'e NATO vizesi!

TIKLAYIN - İsveç NATO'ya katılımı konusunda Macaristan'ın müzakere talebini reddetti

ABD'den tebrik

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya kabulüne karar vermesini takdirle karşıladığını bildirdi.

Flake, "Türkiye'nin NATO'ya bağlılığı, sarsılmaz ortaklığımız açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

TBMM süreci 16 Kasım'da başlamıştı

Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirilmişti.

İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin protokol, Dışişleri Komisyonu'nda 16 Kasım'da gündeme gelmişti. Toplantıda karar çıkmazken, komisyondaki görüşmelerin belirlenecek yeni bir tarihte devam edeceği belirtilmişti.

Katılım Protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda 26 Aralık'ta kabul edilmişti.

İsveç'in NATO üyeliğinin tamamlanması için önündeki tek süreç olarak Macaristan'ın onayı kaldı. Macaristan'da parlamentonun şubat ayında açılması ve oylamanın yapılması bekleniyor.