İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, ülkesinin NATO üyeliği hakkında Türkiye ve Finlandiya ile imzaladıkları Üçlü Muhtıra'ya bağlı olduklarını savunarak, bunu uygulamaya yoğunlaştıklarını söyledi. Jonson, "Hulusi Akar ile bir görüşmem vardı, ancak iptal edildi. Tekrar eskisi gibi görüşmelere dönülmesini umut ediyoruz" dedi.
Jonson, Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nde İsveç'in AB Dönem Başkanlığı'ndaki öncelikleri hakkında sunum yaptı.
Jonson, ülkesinin NATO üyelik başvurusu hakkındaki bir soru üzerine şunları kaydetti:
"Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü anlaşmaya uymaya devam ediyoruz. Bunu uygulamaya konsantre olduk. NATO ile askeri anlaşmalarımız devam ediyor. Buna yönelik kısa süre önce Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir görüşmem vardı, ancak iptal edildi. Tekrar eskisi gibi görüşmelere dönülmesini umut ediyoruz."
"NATO'ya üye olmak istiyoruz, olacağımızı düşünüyoruz"
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki Üçlü Muhtıra'ya bağlı olduklarını, bu konuda ilerleme sağladıklarını savunan Jonson, "NATO'ya üye olmak istiyoruz ve olacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
"Halkın yüzde 88'i, milletvekillerinin yüzde 88'i destekliyor"
Jonson, komitedeki sunumu sırasında bir AP milletvekilinin NATO üyeliğine İsveç'teki kamuoyu desteğiyle ilgili sorusuna karşılık da halkın yüzde 60'ının, eylüldeki meclis dizilimine göre, milletvekillerinin de yüzde 88'inin üyeliği desteklediğini söyledi.
Jonson, üyeliklerinin ittifakı güçlendireceğine inandıklarını, sadece NATO için değil, Avrupa ve Avrupa Birliği için de istikrar unsuru olacağını belirtti.
Jonson, ülkesinin Ukrayna'ya askeri desteği ve Almanya gibi Leopard tanklarını gönderip göndermeyeceği hakkında da ise, "İsveç'in bu tankları Ukrayna'ya gönderme planı yok. Şu anda İsveç'ten tank bağışı için hazırlık yok, ancak bu, daha sonraki bir aşamada ihtimal dışı değil" değerlendirmesinde bulundu.
Ne olmuştu?
Milli Savunma Bakanı Akar, İsveç’te PKK destekçisi olduğu iddia edilen kişilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye aleyhine eylem yapmasını ve İsveç polisinin Türk Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılacağı ifade edilen gösteriye izin verdiği yönündeki haberlere işaret ederek, “Bunlara karşı hareketsiz kalmak, tepki göstermemek kabul edilemez. Bunların mutlaka gereğinin yapılması tedbir alınması gerekirdi" diye konuşmuştu.
Bu konudaki tepkilerini, "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında bir araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğine dikkati çeken Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye’ye yönelik bu alçak, iğrenç eylemler sonunda hiçbir tedbir alınmadığını üzülerek müşahede ettik. Dolayısıyla geldiğimiz bu noktada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik" demişti.
Eyleme izin verilmesiyle ilgili olarak İsveç'in Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı. Öte yandan İsveç'te ise savcı, Erdoğan'a benzetilen kuklanın asıldığı eylemle ilgili soruşturma başlatmayacağını duyurmuştu.
Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mayısta NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Türkiye, iki kuzey ülkesinin Ankara'nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara tolerans gösterdiğini belirterek, üyeliğe şerh düşmüştü.
Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, iki ülkenin katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi.
(AA)