Dünya

İsveç, yıllık av kapsamında bozayılarının yüzde 20'sini öldürecek

21 Ağustos 2024 13:26

T24 Dış Haberler

İsveç, çevrecilerin endişelerine rağmen, ülkede bugün başlayan ayı avında bozayı nüfusunun yüzde 20'sini öldürmek için ruhsat verdi.

Yetkililer, avcılar tarafından itlaf edilmek üzere yaklaşık 500 boz ayı için ruhsat verdi. Resmi rakamlara göre bu sayı toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor ve İsveç'teki ayı sayısını 2008'den bu yana neredeyse yüzde 40'lık bir düşüşle yaklaşık 2 bine indirmeyi planlıyor. 

Avcılar, bozayıların sayısının azalmasından duydukları endişeyi dile getirdiler. İsveç'in kuzeyindeki Norrland'da avcılık yapan Anders Nilsson“Avcılık camiası içinde çok fazla ayının öldürülmesinden endişe duyanlar var. Avcılar zamanında çok fazla geyik öldürdüğü için, ayılar şimdi bunun acısını çekiyor.” dedi.

Bozayılar Avrupa'da “korunan türler” arasında yer alıyor ve çevreciler yüksek avlanma kotalarının “sıkı korunan türlerin kasten avlanması veya öldürülmesi yasaktır” hükmünü içeren AB habitat direktifini ihlal ettiğini savundu. AB kuralları uyarınca bu yasak, kamu güvenliğini, ekinleri, doğal flora ve faunayı korumak için “son çare” olarak kaldırılabilirdi.

Avcılar gelecek yıl da benzer oranda ayı öldürmeye devam ederse, ülke, İsveç Çevre Koruma Ajansı tarafından canlı bir popülasyonun sürdürülmesi için gerekli görülen asgari sayıya yaklaşacak ve alarm verilecek.