Dünya

İsviçre, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin talebi üzerine küresel bir barış zirvesine ev sahipliği yapmayı kabul etti

İsviçre, daha önce çatışmaların çözümünde arabuluculuk rolü üstlenmişti

16 Ocak 2024 12:20

T24 Dış Haberler

İsviçre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin talebi üzerine Ukrayna konulu küresel bir barış zirvesine ev sahipliği yapmayı kabul etti. İsviçre, daha önce çatışmaların çözümünde arabuluculuk rolü üstlenmişti. 

İsviçre hükümetinden yapılan açıklamada, "Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın talebi üzerine İsviçre, barış formülü üzerine bir zirveye ev sahipliği yapmayı kabul etti. Şu anda diğer ayrıntılar üzerinde çalışılıyor" denildi. 

Bern'de düzenlenen basın toplantısında İsviçreli mevkidaşı Viola Amherd ile birlikte konuşan Zelenski, planlanan barış zirvesinin katılımcılarına ilişkin kapsamlı bir liste sunmasa da zirveye kimlerin katılmasını istediğine dair ipuçları verdi. Zelenski, "Barış zirvesinde egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze saygı duyan tüm ülkelere açığız, bu nedenle kimleri davet ettiğimiz konusunda bir sonuca varın" dedi.

Zelenski, "Küresel Güney'in de orada olmasını istiyoruz... Tüm dünyanın Rusya'nın saldırganlığına karşı olduğunu ve tüm dünyanın adil bir barıştan yana olduğunu göstermek bizim için önemli" ifadelerini kullandı. 

Zirveye ilişkin ayrıntılar paylaşılmadı.