Paris 2024

İtalya Başbakanı Meloni'den Cezayirli boksör Khelif'e tepki

01 Ağustos 2024 23:17

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boks branşında kadınlar 66 kilo son 16 turu mücadelesinde İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli Imane Khelif karşısında 46. saniyede oyundan çekildi.
 
Fransa'nın başkenti Paris'teki North Paris Arena'da yapılan kadınlar 66 kiloda son 16 turunda İtalyan boksör Carini ile Khelif karşılaştı. Carini, aldığı sert darbelerin ardından maçın 46. saniyesinde oyundan çekildi.
 
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İtalya Spor Bakanı Andrea Abodi, Carini'nin çekilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. 

İtalya Başbakanı Meloni tepki gösterdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 2023'te "cinsiyet uygunluğu testini" geçemeyen Cezayirli boksör Imane Khelif'in Paris 2024 Olimpiyat Oyunların'da yarışmasına ilişkin, "Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın yarışmalarına kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.
 
İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Meloni, Olimpiyatlarda İtalyan boksör Angela Carini'nin kadınlar boks müsabakasında, 2023'te "cinsiyet uygunluğu testini" geçemeyen Cezayirli rakibi Imane Khelif'in karşısına çıktığı maça ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
2023'te "cinsiyet uygunluğu testini" geçemeyen Khelif'in yarışmasına tepki gösteren Meloni, "Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın yarışmalarına kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
Başbakan Meloni, "Kimseye karşı ayrımcılık yapmak istediğimiz için değil, kadın sporcuların eşit şartlarda yarışma hakkını korumak için" yorumunu yaptı.
 
Ayrıca Meloni X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Carini'nin fotoğrafını paylaşarak, "Pes etmeyeceğini biliyorum. Bir gün adil bir yarışmada hak ettiğini alacağını biliyorum" ifadelerine yer verdi.

İtalya Spor Bakanı Andrea Abodi: Adil rekabete saygı garanti altına alınmalıdır

Abodi, "Avrupa ve dünya şampiyonaları ile Olimpiyatları da kapsayan uluslararası düzeyde asgari hormonal değerlerin parametrelerinin uyumlu hale getirilmemesini anlamakta zorlanıyorum. Sporun en yüksek değerlerini temsil eden bu etkinlikte, kadın ve erkek sporcuların güvenliğinin yanı sıra adil rekabete saygı da garanti altına alınmalıdır" diyerek tepkisini dile getirdi. 
 
 
 

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.