Dünya

İtalya, G7 sonuç bildirisinden LGBTİ ve kürtaj referanslarının çıkarıldığına dair haberleri yalanladı

15 Haziran 2024 07:19

T24 Dış Haberler

İtalya'nın aşırı sağcı hükümeti, Puglia'daki G7 liderler zirvesinin sonuç bildirisinden kürtaj ve LGBTİ referanslarını çıkardıkları iddialarını reddetti. 

Cuma günü geç saatte yayımlanan bildiride LGBTİ toplumunun cinsel kimlik ve oryantasyonunun korunmasına dair bir ifade yer almadı. Geçen sene Japonya'da yapılan G7 zirvesinin bildirisinde böyle bir referans bulunuyordu. 

Sonuç bildirisinde bu sefer direkt olarak "kürtaj" kelimesi de yer almadı. Bunun yerine, "Küresel olarak kadınların yeterli, maliyeti düşük ve kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi" taahhüttüne bildiride yer verildi. 

Geçen seneki bildiride açıkça, "Güvenli ve yasal kürtaja ulaşım" taahhüttü verilmişti. 

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg, LGBTİ pasajının bildiride yer almadığını ilk bildiren kaynak oldu. Bloomberg, bu durumda "zirvede Papa Francesco'nun bulunması ve İtalya Başbakanı Meloni ile LGBTİ ve kürtaj tartışmaları üzerinden bağ kurmuş olmalarının rol oynadığını" ifade etti.

Meloni'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Bloomberg'in G7 sonuç bildirisinden LGBTİ insanların haklarına dair referansların çıkarıldığına dair haberi temelsizdir. G7 İtalya Dönem Başkanlığı kategorik olarak bu iddiayı reddeder" denildi. 

İtalya hükümetinin bildirideki kürtaj ifadesini "yumuşatmaya" çalıştığı iddiaları zirve başlamadan önce, perşembegünü basında yer almıştı. 

The Guardian'ın aktardığına göre Meloni'nin ofisinden kaynaklar, referansın çıkarıldığı iddiasını reddetti ve perşembe günü bildiri için müzakerelerin hala sürdüğünü ifade etti.

Macron, zirvede gazetecilere konuşurken bahsi geçen referanslar çıkarıldığı için "üzgün" olduğunu söyledi.

İtalyan bir gazeteciye konuşan Macron, "Ülkenizde aynı hassasiyetler yok. Fransa'da kadın-erkek eşitliğine dair bir vizyon vardı. Bu vizyonu tüm siyasi görüşler paylaşmıyor" dedi. 

Meloni de partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yenildikten sonra erken seçim çağrısı yapan Macron'u G7'yi "seçim mühendisliği" için kullanmakla suçladı. 

2021'in Ekim ayında iktidara gelmelerinden bu yana İtalya hükümeti, LBGTİ'lerin ebeveyn olabilme haklarını kısıtladı ve kürtaj karşıtı protestocuların kürtaj kliniklerine girmesine izin veren bir yasayı kabul etti.