Çevre

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Körfez kirliliği nedeniyle 1.8 milyon TL ceza!

Yapılan incelemelerde körfezdeki atık su kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat fazla olduğu belirlendi

10 Eylül 2024 10:19

İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iki atık su arıtma tesisinin körfeze standartların üzerinde kirlilik içeren su deşarj ettiği tespit edildi. Bu gelişmenin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 1 milyon 858 bin TL idari para cezası verildi. Ayrıca, sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

TIKLAYIN - İzmir Körfezi'nde 'çevre felaketi': Bakanlık ne açıkladı, Büyükşehir Belediyesi neden tepki gösterdi?

Kirlilik nedeniyle balık ölümleri yaşandı

İzmir Körfezi’nde 22 ve 23 Ağustos tarihlerinde meydana gelen kirlilik sonrası, bölgede balık ölümleri gözlemlenmişti. Balık ölümlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı uzman ekipler, Mobil Su ve Atıksu Laboratuvarı eşliğinde körfeze sevk edildi. Ekipler, kirliliğin kaynağını belirlemek amacıyla körfeze dökülen derelerden ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı atık su arıtma tesislerinden numuneler aldı.

TIKLAYIN - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum: İzmir Körfezi ölmekte, bu kabul edilemez!

Yapılan analizler sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin “çevre mevzuatında belirtilen standartların çok üzerinde” kirli suyu İzmir Körfezi’ne deşarj ettikleri belirlendi. Bu durumun bölgedeki balık ölümlerine ve kirliliğe sebep olduğu tespit edildi.

Amonyak seviyesi normalin 50 katı çıktı

Yapılan incelemelerde körfezdeki atık su kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat fazla olduğu belirlendi. Ayrıca, körfezdeki suyun oksijen seviyesi 6 miligram/litre olması gerekirken yer yer 1,8’e, bazı bölgelerde ise 0’a kadar düştü. Bu oksijen eksikliği nedeniyle balıkların kütlesel ölümleri yaşandı.

TIKLAYIN - İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ile kötü kokuyu araştırmak için 11 noktadan numune alındı, Prof. Dr. Değirmenci: Balık ölümleri ve kötü kokunun sebebi İzmir yangınları da olabilir

Balık ölümleri sürüyor

Körfezdeki kirlilik ve balık ölümleri devam ederken, 9 Eylül tarihinde Karşıyaka ilçesinin Aksoy Mahallesi civarında deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü, deniz yüzeyinde ise çok sayıda ölü balığın görüldüğü rapor edildi. Uzmanlar, kirliliğin devam etmesi halinde ekolojik dengenin daha da bozulabileceğini ve balık ölümlerinin artabileceğini belirtiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne uygulanan ceza ve yürütülen soruşturmanın, bölgedeki çevre kirliliğini önlemek adına alınan ilk adım olduğu vurgulanırken, yetkililer bu süreçte daha sıkı denetimlerin yapılacağını ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.