Gündem

İzmir'deki Namazgah Hamamı restore edildi

İZMİR, (DHA)- İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 16'ncı yüzyıldan kalma Namazgah Hamamı'nın restorasyon işini tamamladı

13 Aralık 2018 13:51

İZMİR, (DHA)- İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 16\'ncı yüzyıldan kalma Namazgah Hamamı\'nın restorasyon işini tamamladı. Uzun yıllar bakımsız kalan tarihi yapı, 1,2 milyon liralık destekle yeniden ayağa kaldırıldı.
İzmir mimarisinin önemli eserlerinden Namazgah Hamamı, Büyükşehir Belediyesi\'nin çalışmasıyla restore edilerek kente kazandırıldı. Agora bölgesinde 762 metrekarelik arazi içinde yer alan tarihi hamam, yaklaşık 1,2 milyon liralık bütçeyle eski görkemine kavuşturuldu. 16\'ncı yüzyılda yapıldığı bilinen hamam, devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının ardından, uzun yıllar sonra yeniden hizmete açılacak.
Tarihi hamamı orijinalini koruyarak restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekli sağlamlaştırma ve düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra, kuzey ve batı cephesine bitişik, orijinale ilave yapılar ile iç mekanlarındaki ilave kaplamalar ve duvar eklerini kaldırdı. Binanın doğusunda bulunan hasarlı han duvarı, ahşap askıya alma sistemi ile desteklendi. Duvar sıva raspası çalışmaları tamamlandıktan sonra yapı enjeksiyon yöntemi ile güçlendirildi ve ahşap askı söküldü. Hasarlı han duvarına çelik konstrüksiyon sistemi ile destek verildi. Hamam kuzey cephe ve batı cephesi soyunmalık mekanına kadar olan kısım, ahşap askıya alma sistemi ile desteklendi. Kuzey cephede erkekler girişinde değişime uğrayan tuğla örgü kapı çıkması kaldırılarak yerine, özgün haline uygun kesme taş kapı yapıldı. Kuzey cephede bulunan kadınlar giriş kapısı mevcut yerinde muhafaza edilerek kesme taş kemerleri ile kapısı yapıldı. Arka bölümde külhan bölümü de sistem odası olarak yapıya zarar vermeden düzenlenerek kapatıldı. Dış cephede hamam ve han  duvarları tas dokusunu yansıtmak için derz yapıldı.
ÇİFTE HAMAM
Agora alanı içinde kalan tarihi Namazgah Hamamı, doğu cephesinde Kurşunlu Han olduğu düşünülen bir yapının ayakta kalan tek duvarına bitişik vaziyette bulunuyor. 16\'ncı yüzyıldan bugüne ulaşan ve yakın zamana kadar işlevini sürdürdüğü bilinen hamam, kadınlar ve erkekler kısmından oluşan \'Çifte Hamamlar\' grubunda yer alıyor. Beden duvarları, moloz taş ve tuğla malzeme ile yığma sistemde inşa edilen yapının doğusundaki birimler erkekler, batısındaki birimler ise kadınlara ait.

FOTOĞRAFLI

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir