Dünya

Japonya Başbakanı Kişida, Eylül ayında görevi bırakacağını açıkladı

Kişida'nın görevdeki 3 yılına bir skandal, artan yaşam pahalılığı ve rekor seviyede savunma harcaması damga vurdu

14 Ağustos 2024 07:27

T24 Dış Haberler

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, gelecek ay iktidardaki partisi Liberal Demokrat Parti'nin genel başkanlığı için aday olmayacağını açıkladı. Bu karar, dünyanın en büyük 4. ekonomisinin başına yeni bir lider atanacağı anlamına geliyor. 

Anketlerin kendisine halk desteğinin azaldığına işaret ettiği ve bir süredir bağış skandalında isminin geçmesi nedeniyle tartışılan Kişida, eylülde LDP liderliğini bırakacağını duyurdu. Kişida, "partide müzakerenin önünü açmak için açık bir yarışa ihtiyacı olduğunu" söyledi. 

Kişida'nın 3 yıllık başbakanlığına skandal, artan hayat pahalılığı ve rekor seviyede savunma harcaması damga vurdu.

67 yaşındaki Kişida, çarşamba sabahı başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında, "Bu başkanlık yarışında LDP'nin halka değişmekte olduğunu ve partinin yeni bir LDP olduğunu göstermesi elzemdir" dedi. 

Kişida, "Bu sebeple saydam ve serbest seçimlere, kuvvetli müzakerelere ihtiyaç var. LDP'nin değiştiğini göstermek için en belli adım ise benim görevi bırakmam" diye konuştu. 

Kişida'nın kararı, parti genel başkanlığı için bir yarışı tetikleyecek. Kazanan kişinin LDP kontrolündeki parlamento tarafından başbakan ilan edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

LDP'nin potansiyel yeni liderleri arasında merkezci eski Savunma Bakanı Şigeru Işiba ve eski Dışişleri Bakanı Taro Kono olduğu düşünülüyor... 

LDP liderliği yarışında kadın adayların da olabileceği konuşuluyor. Bu senaryoda Japonya'nın ilk kez bir kadın başbakanı olabilir. Mevcut Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa'nın ismi adaylık tartışmalarında geçiyor. 

Geçen aralık ayında Japonya'da kabinede yer alan ve iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti (LDP) içindeki en güçlü fraksiyon olan gruba mensup dört bakan, bir bağış toplama skandalı nedeniyle istifa etmişti. Bu kriz, halkın partiye güvenini sarstı. Geçen sene kabineye olan güven oranı yüzde 25 seviyesindeyken, bu sene 20 bandına düştü.