Dünya Basınında Bugün

JK Rowling'den Starmer'a "Kadın Bakanı" tepkisi; NATO, 75'inci yılını kutluyor; Kiev'e Rus saldırısının yankıları sürüyor | Dünya Basınında Bugün

09 Temmuz 2024 09:26

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer'ın Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak atadığı isim Anneliese Dodds'un "kadının pek çok tanımı olduğunu" söylemesi üzerine JK Rowling, Martina Navratilova ve diğer feminist kampanyacılar atama kararını eleştirdi. Starmer ayrıca dünyanın 1945'ten bu yana hiç olmadığı kadar tehlikeli olduğu yönündeki uyarıların ortasında, savunma harcamalarını arttırması için eski askeri şeflerin baskısı altında. NATO, Washington'da yapılacak zirveyle 75. yılını kutlayacak. Liderlerin Ukrayna için güçlü mesajlar vermesi bekleniyor. Rusya, pazartesi günü Ukrayna'nın dört bir yanındaki şehirleri füze yağmuruna tutarak üç düzineden fazla insanın ölümüne yol açtı ve Kiev'deki bir çocuk hastanesini yerle bir etti; 37 kişi öldü. 

9 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | JK Rowling, yeni kadın bakanı üzerinden Başbakan'a yüklendi

Britanya Başbakanı Keir Starmer'ın Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak atadığı isim Anneliese Dodds'un "kadının pek çok tanımı olduğunu" söylemesi üzerine tartışmalar yaşandı. 

JK Rowling, Martina Navratilova ve diğer feminist kampanyacılar Başbakan'ın Anneliese Dodds'u kadın ve eşitlik bakanı olarak atama kararını eleştiriyor.

Dodds "kadının gerçekte ne olduğu konusunda yasal olarak farklı tanımlar" olduğunu söyledi. Dodds ayrıca İşçi Partisi'nin "Cinsiyet Tanıma Yasasını modernize etmeye kararlı" olduğu sözünü verdi ve sürecin "müdahaleci, modası geçmiş ve aşağılayıcı" olduğunu söyledi.


The Times | Starmer'a savunma harcamalarını artırması için baskı

Britanya Başbakanı Starmer, dünyanın 1945'ten bu yana hiç olmadığı kadar tehlikeli olduğu yönündeki uyarıların ortasında, savunma harcamalarını arttırması için eski askeri şeflerin baskısı altında.

Genel seçimlerden bu yana ilk yurtdışı gezisini yarın Washington'daki NATO zirvesine yapacak olan Başbakan'ın Ukrayna'nın üyelik yolunda "geri dönülmez" bir yola sokulması için bastırması bekleniyor.


The Washington Post | Huzursuz NATO, 75. yılını kutlamaya hazırlanıyor

Bu hafta Washington'da düzenlenen NATO zirvesi, bloğun 75. yılını kutlayacak.  Kuruluşundan yetmiş beş yıl sonra, ittifak on yıllardır olmadığı kadar büyük ve önemli.

Salı günü başlayacak ve üç gün sürecek toplantılarda ABD Başkanı Joe Biden ve Batılı liderler NATO'nun ve 2. Dünya Savaşı sonrası düzenin önünde "güzel yıllar" olduğunu anlatacak.

Müttefikler kendilerini bir araya getiren tarihi hatırlayacak ve "rövanşist Rusya'ya karşı koyma ihtiyacı" etrafında toplanacak. Ukrayna'ya yardım etmek için nasıl çalıştıklarını özetleyecekler ve NATO'nun Pekin ile Moskova arasında filizlenmekte olan askeri ortaklığı yakından izlediğinin sinyallerini verecekler.


The Moscow Times |  Rus füzeleri Ukrayna'da 37 kişiyi öldürdü, Kiev'de çocuk hastanesini vurdu

Rusya, pazartesi günü Ukrayna'nın dört bir yanındaki şehirleri füze yağmuruna tutarak üç düzineden fazla insanın ölümüne yol açtı ve Kiev'deki bir çocuk hastanesini yerle bir etti.

Olay yerindeki AFP muhabirleri, aralarında hastane personeli ve kurtarma görevlilerinin de bulunduğu düzinelerce gönüllünün, gündüz vakti gerçekleşen nadir bombardımanın ardından Okhmatdyt çocuk hastanesinin enkazını kazarak hayatta kalanları aradıklarını aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, aralarında üç çocuğun da bulunduğu en az 37 kişinin öldüğünü ve 170'den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.